BiH
91

Poslanici u Skupštini USK imaju veći paušal od entitetskih i državnih zastupnika

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici Skupštine Unsko-sanskog kantona i dalje su među najplaćenijim političarima u Bosni i Hercegovini, a paušal od 1.800 KM veći je nego i u jednoj drugoj zakonodavnoj instituciji u zemlji, uključujući čak entitetski i državni nivo, kaže se u Izvještaju monitoringa Vlade i Skupštine USK za 2016. godinu koji su proveli Centri civilnih inicijativa (CCI).

Iako je krajem 2015. godine smanjen za 200 KM, poslanici u Skupštini USK primaju veći mjesečni paušal od zastupnika na entitetskom i državnom nivou, a on trenutno iznosi 1.800 KM.

"Takav paušal trenutno prima 20 poslanika, dok je 10 poslanika zaposleno i primaju punu platu od Skupštine u visini od 2.300 do 3.000 KM, bez 'minulog rada' i bez dodataka, koji su vrlo izdašni. U Skupštini USK se, tako, još uvijek, naplaćuje svako prisustvo sjednicama Skupštine ili skupštinskih radnih tijela, iako to spada u osnovne radne obaveze jednog poslanika i iako su te privilegije već ukinute na više mjesta u zemlji", navode u CCI, dodajući da poslanici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, primjerice, ne primaju platu za svoj angažman u Skupštini, a paušal im iznosi 716 KM.

Najlošiji rezultati

Uprkos najvišim primanjima, Skupština USK, gledajući ostvarene rezultate u protekloj godini, nalazi se na dnu kantonalne ljestvice. Naime, za godinu dana usvojila je svega sedam zakona, što je, ujedno, i najlošiji rezultat ove skupštine u posljednjih šest godina.

"Do toga je došlo tako što Skupština USK u čak 8 mjeseci u 2016. godini, od februara do augusta, a potom u septembru i decembru, nije usvojila nijedan zakon", istakli su u CCI, dodajući da, nastavi li ovim tempom, Skupština USK za čitav četverogodišnji mandat neće usvojiti toliko zakona koliko ih je trebala usvojiti samo u prvoj godini svog mandata.

Također, Skupština USK nije usvojila ni budžet za 2017. godinu čime je prekršen Zakon o budžetima u Federaciji BiH.

Vlada USK: Krši se Zakon o ravnopravnosti spolova

Kada je u pitanju Vlada USK, u CCI bilježe nešto bolje rezultate u smislu transparentnosti, budući da je Vlada USK slala zakone u javnu raspravu, čime je građanima i interesnim skupinama omogućila utjecaj na njihov konačni izgled, a samim aktima dala veću težinu.

Ipak, Vlada USK, u sva četiri sastava koja su bila aktivna od posljednjih izbora, kršila je Zakon o ravnopravnosti polova u BiH.

"Iako Zakon propisuje da je najmanja zastupljenost manje zastupljenog pola 40 posto, što znači da bi u Vladi USK morale da budu najmanje 4 žene, to nije ispoštovano ni u Vladi imenovanoj u februaru 2015. u kojoj je bila samo jedna žena, ni u Vladi nastaloj rekonstrukcijom u maju 2016. u kojoj su bile dvije žene, a ni u Vladi imenovanoj 10. jula, koja u svom sastavu nije imala nijednu ženu. Stanje se blago poboljšalo rekonstrukcijom u januaru 2017. u kojoj je Vlada ispoštovala upozorenja o neprihvatljivosti takvog sastava, imenujući u Vladu dvije ministrice, što još uvijek nije situacija usklađena sa Zakonom", navodi se u Izvještaju.

U CCI su pozvali Vladu USK da prijedlog Zakona o državnoj službi USK, koji bi trebao da zadovoljava principe meritornosti, transparentnosti i političke neutralnosti, što prije dostavi Skupštini, a poslanike da isti Zakon usvoje, kako bi se omogućilo i zakonski garantovalo da se u državnu službu imenuju i zapošljavaju najbolji kandidati i to isključivo zahvaljujući stručnosti i sposobnosti.

Istakli su i potrebu konstruktivnog dijaloga između političkih aktera u kantonu, u cilju uspostavljanja stabilnih političkih odnosa, koji će omogućiti nesmetan rad institucija vlasti, kako bi se svi, kako su naveli, umjesto uskostranačkih i ličnih interesa, posvetili interesima građana i rješavanju njihovih nagomilanih problema, čija je ozbiljnost krajnje zabrinjavajuća.