Formiranje vlasti
103

Izetbegović pisao stranačkim kolegama u Krajini: Isključiva odgovornost je na vama

B. R.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pismeno se obratio stranačkim kolegama u Krajini (Unsko-sanski kanton) zbog toga što namjeravaju da danas formiraju novu kantonalnu vladu koju će činiti SDA, SDP, NiP i Pomak.
Šef Kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić je ranije danas za naš portal potvrdio da će već danas biti sjednica na kojoj će se izglasati nepovjerenje aktuelnoj vladi koju čine SDA, NES, DF i SBiH te da će se formirati nova vlada koju će činiti stranke spomenute u uvodu teksta.

Izetbegović, za kojeg je Musić istakao da na jučerašnjem sastanku nije dao saglasnost za promjenu vlade, poručio je stranačkim zvaničnicima u Krajini da će isključivo oni biti odgovorni za ovakvu odluku. Smatra da se ta odluka neće odnositi samo na USK.

"Ta odluka, ako se desi raskid trenutne koalicije, sudbonosno će se reflektovati na pokušaj kreiranja jakog opozicionog bloka koji okuplja većinu bošnjačke i probosanske političke snage u Federaciji Bosne i Hercegovine", naglasio je.

Prema njegovim riječima, ima razumijevanje za sve frustracije i nezadovoljstvo Kantonalnog odbora SDA zbog dosadašnjeg odnosa NES-a koji nije pokazao dovoljno razumijevanja prema SDA kao stanci s najvećom podrškom birača i s dominantnim brojem zastupnika u Skupštini USK.

Dnevni red današnje sjednice Skupštine USK
Dnevni red današnje sjednice Skupštine USK

Istakao je da je jučer imao kontakte sa predsjednikom NES-a Nerminom Ogreševićem za kojeg je naveo da je izrazio spremnost da se dodatno uključi u razgovore i izađe u susret očekivanjima koje krajiška SDA ima od NES-a. Izetbegović je pozvao stranačke kolege da još jednom sa NES-om pokušaju doći do rješenja kojim će se sačuvati postojeća koalicija u USK.

Musić je naglasio da su problemi u odnosima SDA i NES-a nastali kada se NES-ov broj kantonalnih zastupnika smanjio sa osam, koliko ima SDA, na šest. NES nije prihvatio da SDA bude više zastupljena u vlasti nakon promjene broja kantonalnih zastupnika u korist SDA.