Nova većina
221

Unsko-sanski kanton dobio novu vlast koju čine SDA, SDP, NiP i Pomak

B. R.
Foto: Vlada USK
Foto: Vlada USK
Smijenjena je dosadašnja Vlada USK i imenovana je nova vlada ovog kantona, a koju će činiti SDA, SDP, NiP i Pomak.
Ova odluka je donesena na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine USK.

To znači da će NES, DF, Naša stranka SBiH biti opozicija, a ove stranke su prije toga sa SDA bile vlast.

Formiranje nove vlade podržao je i zastupnik Naše stranke Jasmin Hušić koji će, kako je saopćeno naknadno, biti izbačen iz stranke. Almir Imširović koji je danas imenovan za ministra ranije je bio član Naše stranke, ali je napustio članstvo.

Podsjećamo da je Predsjedništvo NS-a na sjednici održanoj 3. decembra odlučilo da neće formirati vlast sa SDA.

Novi premijer će biti dosadašnji entitetski zastupnik SDA Nijaz Hušić, dok će predsjedavajući Skupštine USK biti Zikrija Duraković iz Pomaka.

Ovo su novi ministri:

Dragan Polimanac (SDA) – Ministarstvo pravosuđa i uprave, Zemina Kadirić (SDA ) – Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike, Mehmed Ćenanović (SDA) – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Adnan Habibija (SDP) – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Danko Jakšić (SDP) – Ministarstvo finansija, Denis Osmankić (SDP) – Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Armin Kardašević (NIP) – Ministarstvo privrede, Almir Imširović (NIP) – Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Nakon polaganja zakletve u Skupštini USK članovi novoimenovanog saziva izvršne vlasti Kantona sutra će održati konstituirajuću sjednicu Vlade.

USK je dobio novu vladu iako se tome protivio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, smatrajući da je potrebno održati koaliciju sa NES-om, DF-om i SBiH.

Šef Kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić je ranije danas u izjavi za naš portal kazao da su problemi u odnosima SDA i NES-a nastali kada se NES-ov broj kantonalnih zastupnika smanjio sa osam, koliko ima SDA, na šest.

NES nije prihvatio da SDA bude više zastupljena u vlasti nakon promjene broja kantonalnih zastupnika u korist SDA.