{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posebna sjednica o Zakonu o popisu stanovništva u BiH

S
30.8.2010. u 07:54
0
4
Posebna sjednica o Zakonu o popisu stanovništva u BiH
0
Posebna sjednica o Zakonu o popisu stanovništva u BiH
U Banjaoj Luci će danas biti održana sjednica Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske (RS) povodom zakazivanja posebne sjednice parlamenta o zakonu o popisu stanovništva u BiH.
Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić izjavio je Srni da je Vlada RS na sjednici 26. avgusta donijela zaključak i uputila parlamentu zahtjev za održavanje posebne sjednice o zakonu o popisu stanovništva u BiH.

"Kolegijum će zakazati 26. posebnu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je utvrđivanje stava o zakonu o popisu stanovništva. Orijentacioni plan je da posebna sjednica bude održana 7. septembra", rekao je Radojičić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 30. juna Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine. Za Prijedlog tog zakona, koji je pripremila Privremena parlamentarna komisija, glasalo je 19 poslanika Predstavničkog doma, 12 je bilo protiv, dok su četiri poslanika bila uzdržana.

Ovaj prijedlog podržan je 13. jula u prvoj fazi u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dušanka Majkić rekla je tada da će dalja podrška srpskih delegata ovom zakonskom prijedlogu zavisiti od toga da li će ostati ili ne član 48 kojim se predviđa da se rezultati popisa iz 1991. godine o etničkoj strukturi stanovništva primjenjuju na formiranje vlasti u BiH do okončanja povratka izbjeglih i raseljenih.

Majkićeva je istakla da se predloženim zakonom ne predviđa ko će proglasiti da je povratak ispunjen. "Strategija povratka predviđa da ovaj proces bude završen do 2014. godine, ali ovakvo rješenje u zakonu omogućava da to bude beskonačno, da ga neko zloupotrijebi", rekla je Majkićeva.

U raspravi o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine konstatovano je da on predstavlja jedan od uslova za pristup BiH EU, te da je neophodan za ekonomsko i socijalno planiranje u BiH.

Prijedlog zakona sadrži i odredbe koje definišu da građani BiH mogu, ali ne moraju, da se na popisu 2011. izjasne o svojoj nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: