Predstavnički dom PSBiH
0

Podržan Prijedlog zakona o popisu stanovništva BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u drugom čitanju podržao Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine.

Nakon što nije dobio potrebnu entitetsku većinu u prvom krugu glasanja, u drugom krugu glasanja za predloženi zakon je glasalo 19 poslanika, 12 je bilo protiv, a četiri suzdržana.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, poslanici su se izjasnili o uloženim amandmanima i nisu prihvatili ni jedan od njih.

Prijedlog zakona, između ostalog, predviđa da građani BiH mogu, ali i ne moraju da se izjasne o nacionalnoj/etničkoj i vjerskoj pripadnosti.

Definirano je i to da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U tekstu je i odredba da će dijaspora biti obuhvaćena posebnim popisom, te da se kao mjesto unosa, obrade i kontrole popisnica utvrđuje Istočno Sarajevo.