{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podržan Prijedlog zakona o popisu stanovništva BiH

F
30.6.2010. u 17:32
0
21
Podržan Prijedlog zakona o popisu stanovništva BiH
0
Podržan Prijedlog zakona o popisu stanovništva BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u drugom čitanju podržao Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine.
Nakon što nije dobio potrebnu entitetsku većinu u prvom krugu glasanja, u drugom krugu glasanja za predloženi zakon je glasalo 19 poslanika, 12 je bilo protiv, a četiri suzdržana.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, poslanici su se izjasnili o uloženim amandmanima i nisu prihvatili ni jedan od njih.

Prijedlog zakona, između ostalog, predviđa da građani BiH mogu, ali i ne moraju da se izjasne o nacionalnoj/etničkoj i vjerskoj pripadnosti.

Definirano je i to da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U tekstu je i odredba da će dijaspora biti obuhvaćena posebnim popisom, te da se kao mjesto unosa, obrade i kontrole popisnica utvrđuje Istočno Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: