{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Redovna procedura za popis stanovništva 2011. godine

S
25.5.2010. u 15:17
0
1
Redovna procedura za popis stanovništva 2011. godine
0
Redovna procedura za popis stanovništva 2011. godine
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine bude razmatran u redovnoj proceduri, što omogućava poslanicima predlaganje amandmana na predloženi tekst.
Prijedlogom zakona koji je utvrdila komisija Predstavničkog doma predviđeno je da se do potpune implementacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH primjenjuju podaci o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. godine.

SNSD je u komisiji tražio brisanje dijela kojim se propisuje da se popis iz 1991. godine primjenjuje do potpune implementacije Aneksa 7 ili da se rezultati popisa iz 2011. godine primjenjuju na svim nivoima u BiH od 2014. godine, ali ovi prijedlozi nisu podržani.

Zbog toga je iz ove stranke najavljeno da će u amandmanskoj fazi obnoviti svoje zahtjeve.

Uz sva obavezna popisna pitanja, Prijedlog zakona o popisu stanovništva omogućava stanovnicima BiH dobrovoljno izjašnjavanje o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, te o jeziku.

Prijedlogom zakona predviđeno je da popisni podaci budu prikupljani u Istočnom Sarajevu, a pitanje popisa dijaspore riješeno je tako što će popis ove kategorije stanovništva biti proveden odvojeno od popisa rezidentnog stanovništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: