BiH
0

Podržan Prijedlog zakona o popisu stanovništva

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je u prvom čitanju Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Za ovaj zakonski prijedlog kojeg je sačinila Privremena komisija ovog doma glasala su 23 poslanika, protiv je bilo sedam poslanika iz Stranke za BiH, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Prijedlogom zakona predviđeno je da do potpune primjene Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH primjenjuju podaci o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. godine. 

SNSD je najavio da će u amandmanskoj fazi obnoviti svoje zahtjeve koji se tiču brisanja dijela kojim se predviđa ovaj rok primjene popisa iz 1991. godine, i tražiti da se rezultati popisa iz 2011. godine primjenjuju na svim nivoima u BiH od 2014. godine.

Uz sva obavezna popisna pitanja, Prijedlog zakona o popisu stanovništva omogućava stanovnicima BiH dobrovoljno izjašnjavanje o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, te o jeziku. 

Popisni podaci biće prikupljani u Istočnom Sarajevu, a pitanje popisa dijaspore riješeno je tako što će popis ove kategorije stanovništva biti proveden odvojeno od popisa rezidentnog stanovništva.