Dušanka Majkić
0

"Dvije varijante oko zakona o popisu u BiH"

FENA
Dušanka Majkić
Dušanka Majkić
Predsjedavajuća Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić izjavila je da postoje dvije mogućnosti u vezi sa Prijedlogom zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Prva je, kako je rekla u izjavi novinarima u Banjoj Luci, da ona zakaže sjednicu Doma naroda državnog parlamenta i da delegate SNSD-a i drugi iz RS-a glasaju protiv zakona, što bi “bilo poštivanje” danas usvojenih zaključaka Narodne skupštine RS-a po tom pitanju.

“Druga, mudrija varijanta, za koju ćemo se vjerovatno odlučiti je da se pronađe drugi način da se dođe do zakona, odnosno da dođe do brisanja ili redefiniranja člana 48. tog zakona, za što mislim da trenutno nema kapiciteta”, rekla je Majkić.

Smatra i da je najbolje da ostane “živ” ovaj predloženi zakon do novog parlamentarnog saziva.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ističe da se ne može reći da 2011. godine neće biti popisa u BiH.

“Ne možemo reći da nema popisa 2011. godine, jer postoji mogućnost da se to uradi. Vjerujem da će se odmah po završetku izbora i po konstituisanju organa BiH prioritetno pristupiti usaglašavanju i donošenju ovog zakona”, dodala je ona.

Narodna skupština RS usvojila je danas zaključak da je potrebno 2011. godine obaviti popis stanovništva i cijeloj BiH, ali traži od delegata iz RS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da ne podrže zakon o popisu na nivou BiH u kome bi ostao član 48. u predloženoj formi.