{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Male su šanse da se usvoji zakon o popisu u BiH"

F
7.9.2010. u 14:14
0
2
"Male su šanse da se usvoji zakon o popisu u BiH"
0
"Male su šanse da se usvoji zakon o popisu u BiH"
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić ne vjeruje da zakon o popisu na nivou BiH može proći proceduru u ovom sazivu državnog parlamenta.
On ipak navodi da “postoji teoretska mogućnost” i za to, odnosno da dva delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS-a, Slobodan Šaraba i Mladen Ivanić glasaju za zakon i on će proći bez obzira na to što SNSD ima tri delegata, koji neće dati svoj glas.

Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao i da se već ulazi u “jako skučene okvire jer zakon bi trebalo da u 2011. bude spreman za provođenje u potpunosti, tj. da tada popis bude proveden”.

“Popis je veoma važan za život u narednim godinama i za evropski put BiH i za sve naše planove i strategije, ali je izuzetno ispolitiziran i dobio je drugu dimenziju”, ocijenio je predsjednik entitetskog parlamenta i dodao da se "iz priče o popisu ušlo u priču o konstrukciji organa vlasti, a to su dvije različite teme".

Ističe i da je zakon o popisu, koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS-a, blokiran u Vijeću naroda RS-a i još nije stigao do Ustavnog suda, zbog čega su male šanse i da zakon na jednom ili drugom nivou stupi na snagu i da statističke agencije uđu u operativnu pripremu.

Kada je u pitanju današnja rasprava na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a o zakonu o popisu, Radojičić je rekao da su klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a usaglasili tekst zaključaka u vezi s popisom i da su ponuđeni i drugim strankama te se očekuje da li će biti zajedničkog stava ili neće.

Prijedlog ovih triju stranaka je da treba popis stanovništva u BiH 2011., ali da zakon koji je sada u proceduri u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH sa članom 48. nije prihvatljiv, odnosno da se traži od delegata SNSD-a u Domu naroda da ne prihvate zakon s tim članom, da traže da se on izbriše ili da se dogovara neko drugačije rješenje.

Dodao je i da se tokom rasprave čulo jako puno netačnih navoda, posebno od poslanika SDS-a Ognjena Tadića, jer zakon o popisu koji je u proceduri u državnom parlamentu nije prijedlog Vijeća ministara već mješovite parlamentarne komisije.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine zakon je prošao, dodao je, i to glasovima Save Erića iz SDS-a, Branka Dokića iz PDP-a i Lejle Klokić iz SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: