Otvoreno pismo Florence Bauer
62

Poruka političarima u BiH: Djeca ne mogu čekati bolja vremena

Klix.ba
Florence Bauer
Florence Bauer
Povodom predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, zakazanih za 7. oktobar, predstavnica UNICEF-a Florence Bauer uputila je otvoreno pismo političarima u našoj zemlji, pozivajući kandidate, kandidatkinje i političke partije da u fokus svojih kampanja i političkog djelovanja stave dobrobit djece.

"Od vremena kada je Bosna i Hercegovina ratificirala Konvenciju o pravima djeteta, desile su se mnoge pozitivne promjene u različitim razvojnim oblastima, no dječija prava još uvijek se ne tretiraju adekvatno", kaže Bauer.

"Djeca bi trebala biti u centru političke kampanje i djelovanja. Investiranje u djecu omogućava da se prekine zatvoreni krug siromaštva. Općinske vlasti imaju ključnu ulogu u kreiranju stimulativnog okruženja, koje će pogodovati razvoju svakog djeteta. U teškom vremenu ekonomske krize i sveprisutnog siromaštva, značaj ulaganja u djecu je još veći. Djeca nisu samo naša budućnost, ona su prvenstveno naša sadašnjost i ne mogu čekati bolja vremena", poručila je predstavnica UNICEF-a.

UNICEF poziva sve kandidate, kandidatkinje i političke partije da u svom djelovanju pažnju posvete socijalnim pitanjima, prvenstveno onim koja se tiču prava djece, da podrže izabrane općinske vlasti u primjeni ključnih principa, kako bi svako dijete dobilo priliku da se razvije do svog punog potencijala. Ulaganjem adekvatnih sredstava za ostvarenje prava svakog djeteta iz oblasti obrazovanja, zdravstva te dječije i socijalne zaštite, podržavanjem kvalitetnog obrazovanja za sve, osiguravanjem besplatnog prijevoza do škole, čiste vode i sanitacije, grijanja i zdrave hranu u svim školskim i predškolskim ustanovama. Tebaju svoj djeci osigurati inkluzivno predškolsko obrazovanje, najmanje godinu dana pred polazak u školu, kvalitetne zdravstvene usluge i mehanizme pravovremenog otkrivanja razvojnih poremećaja za svu djecu, trudnice i roditelje, ulagati sredstva u programe ranog rasta i razvoja djece, od rođenja do treće godine života, ulagati u programe i kreirati mehanizme za zaštitu djece od nasilja, zapostavljanja i zloupotrebe, podržavati kvalitetne programe za prevenciju maloljetničkog prestupništva i nasilja, uspostavljati mehanizme za praćenje situacije djece na području općine, posebno vodeći računa o ranjivim grupama djece, te uspostavljati mehanizme i podržavati aktivno učešće djece i mladih u svim procesima donošenja odluka koje se tiču njihovih prava.

UNICEF podržava javne debate u 11 lokalnih zajednica u okviru kojih se djeci i roditeljima daje prilika da sa političkim kanditatima i kandidatkinjama razgovaraju o socijalnim i pitanjima prava djece u njihovim općinama, poručeno je.

"Vjerujem da i političke partije, kao i mi, brinu za trenutnu situaciju u kojoj žive djeca Bosne i Hercegovine, osobito u oblastima socijalne zaštite, obrazovanja, ranog rasta i razvoja, zdravlja i zaštite djece, te će ovim pitanjima dodijeliti prioritet koji zaslužuju, ne samo tokom, nego i nakon izborne kampanje", navela je u pismu Florence Bauer.