{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNICEF: Djeca trebaju biti u centru političke kampanje

F
14.9.2012. u 11:04
2
1
UNICEF: Djeca trebaju biti u centru političke kampanje
2
UNICEF: Djeca trebaju biti u centru političke kampanje
Florence Bauer
UNICEF je danas pozvao političke kandidate i stranke da u pripremi za Općinske izbore stave dobrobit djece u fokus svojih programa te pozvao birače, medijske profesionalce, organizacije civilnog društva i ostale aktere da zahtijevaju realizaciju dječijih prava.
Iako je od ratifikacije Konvencije o pravima djeteta učinjeno dosta značajnih koraka, prava djeteta još uvijek nisu dobila zasluženu pažnju u političkim programima, samtraju u UNICEF-u.

Stoga UNICEF poziva sve općinske kandidate i političke stranke da u svoje programe uvrste opredjeljenje da kreiraju i održe prikladno okruženje i postanu općine po mjeri djeteta u kojima sva djeca imaju priliku da se razviju do svog punog potencijala.

"Djeca trebaju biti u centru političke kampanje. Oni predstavljaju najbolju investiciju za prekidanje kruga siromaštva. Lokalne vlasti imaju ključnu ulogu u stvaranju sigurnog i stimulativnog okruženja za razvoj svakog djeteta", izjavila je predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Florence Bauer.

Prema njezinim riječima posvećenost djeci treba biti još jača u teškim vremenima ekonomske krize, štednje i rasprostranjenog siromaštva jer su djeca sadašnjost, a ne samo budućnost i ne mogu čekati bolja vremena.

UNICEF predlaže sljedeće korake svim političkim kandidatima u lokalnim izborima i poziva na podršku biračko tijelo, civilno društvo i medije da prate kako izabrani lokalni čelnici provode svoja obećanja u godinama koje dolaze, te da: ulažu adekvatna sredstva za ostvarenje prava svakog djeteta iz oblasti obrazovanja, zdravstva, te dječije i socijalne zaštite.

Poziva ih i da podržavaju kvalitetno obrazovanje za sve, osiguravajući djeci besplatan prijevoz u školu, čistu vodu i sanitaciju, grijanje i zdravu hranu u svim školskim i predškolskim ustanovama, osiguravajući djeci inkluzivno predškolsko obrazovanje, najmanje godinu dana pred polazak u školu.

Iz UNICEF-a traže osiguranje kvalitetne zdravstvene usluge i mehanizme pravovremenog otkrivanja razvojnih poremećaja za svu djecu, trudnice i roditelje, ulaganje sredstva u programe ranog rasta i razvoja djece za djecu od rođenja do treće godine života, ulaganje u programe i kreiranje mehanizme za zaštitu djece od nasilja, zapostavljanja i zloupotrebe.

Zatraženo je i uspostavljaju mehanizme za praćenje situacije djece na području općine, posebno vodeći računa o ranjivim grupama djece, uspostavljenje mehanizma i podržavanje aktivnog učešće djece i mladih u svim procesima donošenja odluka, koje se tiču njihovih prava.

UNICEF pruža pomoć tijelima državne uprave na svim nivoima kako bi se poboljšale općinske usluge za djecu. U narednom periodu, u okviru svojih aktivnosti, UNICEF će raditi s djecom, roditeljima, zajednicama i donosiocima odluka na praćenju situacije, izgradnje kapaciteta pružatelja usluga i olakšavanju sudjelovanja djece u procesu donošenja odluka.

U 11 općina UNICEF će organizirati debate između djece, roditelja i političkih kandidata kako bi pomogli u usmjeravanju debate ka socijalnim pitanjima vezanim za djecu. U godinama koje dolaze, UNICEF će nastaviti raditi s izabranim načelnicima i općinskim vijećima kako bi bili sigurni da će dječija prava ostati na listi prioriteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: