Zaključak skupa u Sarajevu
12

Ne čini se dovoljno za prava djece u BiH

FENA
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U BiH postignuti su određeni rezultati, ali niz preporuka koje nisu implementirane u proteklom periodu pokazuju da nije uloženo dovoljno volje i resursa da bi prava djece bila podignuta na viši nivo, istaknuto je danas na pres-konferenciji upriličenoj u Sarajevu u povodu okruglog stola nazvanog "Preporuke Komiteta za prava djeteta upućene BiH - kako dalje?".

Radi se o skupu na kojem danas predstavnici državnih institucija, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija razgovaraju o koracima i načinima implementacije spomenutih preporuka koje je UN-ov Komitet za prava djeteta uputio BiH.

Po riječima Aleksandre Kukoljac iz NVO mreže "Snažniji glas za djecu" dosadašnja iskustva pokazuju da se djeca u BiH nalaze na margini društva. Njihov utjecaj i moć su zanemarivi, njihov glas se slabo čuje, a još manje uvažava. Djeca žive u siromaštvu, kako materijalnom tako i vrijednosnom.

Šefica Odjela za praćenje prava djeteta Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH Aleksandra Marin-Diklić mišljenja je da je implementacija preporuka Komiteta za prava djeteta upućenih BiH dobar put da se postigne napredak u oblasti prava djeteta u kojoj, činjenica je, u BiH ima mnogo problema.

Smatra da, u potpunosti, nema opravdanja izgovor da implementacija svih preporuka zahtijeva određena sredstva, te kao primjer za to navodi potrebu za dodatno stimuliranje učenika, putem vijeća učenika, u donošenju odluka u školama.

"Ne iziskuju sve preporuke ogromna finansijska sredstva, s obzirom na to da uvijek imamo za opravdanje to da nemamo novca. Zaista, ne izdvaja se dovoljno novca, ali ima preporuka koje ne zahtijevaju novac", kaže ona. Precizira da se određene preporuke Komiteta ponavljaju iz 2005. godine, a kao primjer navodi jačanje kapaciteta centara za socijalni rad.

Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH, kaže da su preporuke vrlo konkretne, te da sadrže i elemente procesa i izazove s kojima se država suočava.

Među najvažnijim preporukama je potreba za razvoj raznolikosti u obrazovanju s fokusom na inkluzivno obrazovanje koje će uključiti svu djecu, uključivanje djece s invaliditetom u obrazovni sistem putem inkluzivne nastave, te pomoć porodicama s takvom djecom. Značajne su i preporuke koje se odnose na probleme djece bez roditeljskog staranja, odnosno djecu smještenu u institucije, a podstiče se udomiteljski pristup toj djeci da bi živjeli i razvijali se unutar porodica.

Okrugli sto dio je aktivnosti u okviru Međunarodnog dana djeteta, a organizatori su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH i NVO mreže "Snažniji glas za djecu", uz podršku UNICEF-a, Save the Childrena i Delegacije EU u BiH.