BiH
0

Prava djeteta u BiH nisu u skladu sa Konvencijom

SRNA
Komitet za prava djeteta Ujedinjenih nacija izrazio je zabrinutost zbog činjenice da ostvarivanje prava djeteta u brojnim oblastima u BiH nije osigurano u skladu sa zahtjevima i osnovnim principima Konvencije o pravima djeteta.

U instituciji Ombudsmana za djecu Republike Srpske Srni je rečeno da je Komitet, razmatrajući kombinovani drugi, treći i četvrti periodični izvještaj BiH o stanju prava djeteta, posebno apelovao na da se obezbijedi poštovanje prava djeteta na svim nivoima vlasti, te da budu preduzete mjere za rješavanje preporuka koje su BiH upućene 2005. godine, nakon razmatranja prvog izvještaja.

Komitet je, između ostalog, izrazio zabrinutost zbog toga što princip najboljeg interesa djeteta nije našao svoju punu primjenu, posebno u situacijama gdje su djeca lišena porodičnog okruženja, te zbog izostajanja sveobuhvatnog sistema starateljstva, posebno hraniteljstva.

Izražena je zabrinutost i zbog nedostatka statističkih podataka koji se odnose na provođenje Konvencije, baze podataka o nasilju nad djecom, te nedostatka koordiniranog sistema za sveobuhvatno prikupljanje podataka koji se odnose na svu djecu do 18 godina.

Komitet je nezadovoljan i zbog ograničene primjene Zakona o zabrani diskriminacije, te zbog činjenice da se stavovi djeteta rijetko uzimaju u obzir u vezi sa školskim gradivom i nastavnim materijalima.

Komitet UN za prava djeteta zabrinut je i zbog vrste i dužine kazne za seksualno zlostavljanje djece u BiH.

"Komitet je prepoznao aktivnosti koje je država preduzela od podnošenja prvog izvještaja, u dijelu usvajanja novih zakonskih rješenja i njihovih izmjena, ratifikacije međunarodnih dokumenata, te usvajanja određenih institucionalnih mjera i politika, te pozdravio osnivanje nezavisne institucije ombudsmana za djecu u Republici Srpskoj", navode u ovoj instituciji.

Prema njihovim navodima, Komitet je izrazio očekivanje da će novi izvještaj, koji se očekuje do 5. septembra 2017. godine, uključiti informacije o svim mjerama i aktivnostima preduzetim sa ciljem realizacije datih preporuka.