Ombudsman Nada Grahovac
0

Zloupotreba djece u političkoj kampanji ne smije se dopustiti

FENA
Nada Grahovac
Nada Grahovac
Iskustva iz ranijih godina pokazuju da programi političkih stranaka nisu u dovoljnoj mjeri usmjereni na potrebe djece, a da su djeca u isto vrijeme, i u uzrastu u kojem ne razumiju značaj tih događaja, niti imaju kritičan odnos prema njima, bila dio predizborne kampanje prisustvom na skupovima, tribinama, spotovima i slično, ukazala je danas Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS-a.

Povećano interesovanje za brigu i zaštitu djece zahtijeva upravo da programi, planovi i akcije koji će biti realizirani u lokalnim zajednicama prioritet daju djeci.

Grahovac ističe da to znači promociju i jačanje porodice i njenih mogućnosti da odgovori roditeljskim obavezama, veći broj vrtića, da svako dijete može ostvariti pravo na predškolsko obrazovanje i odgoj, uređena dječija igrališta u svakoj lokalnoj zajednici i drugi sadržaji namijenjeni djeci različitog uzrasta.

Također, to znači i adekvatan prostor za djecu sa smetnjama u razvoju, prilagođen njihovom uzrastu i potrebama, u kojima se osigurava njihovo dostojanstvo, podstiče samostalnost i optimalan razvoj njihovih potencijala.

Ombudsman za djecu RS-a navodi i da zanemarivanje djece i nasilje nad njima nisu prepoznati kao ozbiljna prijetnja dječijem odrastanju te da vrlo često izostaje ne samo adekvatna podrška i pomoć djetetu već i odgovornost počinilaca (plaćanje alimentacije, djeca i alkohol, vanbračne zajednice, napuštanje škole).

S obzirom na to da postojeća zakonska rješenja u Bosni i Hercegovini nisu regulirala pitanje zaštite djece u političkoj kampanji i moguće zloupotrebe s tim u vezi, neophodno je i u toj oblasti uspostaviti jasna pravna pravila.

Odrastanje djeteta je proces koji određuje njegovu budućnost i priprema ga za svijet odraslih i samostalan život u njemu, zato je obaveza svih nas da najbolji interes djeteta bude prioritet u svim situacijima, pa i u predizbornoj kampanji, navodi Grahovac.