{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porezna uprava FBiH između istine i laži: Trgovci nisu prodavali robu iz humanitarne pomoći!

23.5.2014. u 14:38
41
24
Porezna uprava FBiH između istine i laži: Trgovci nisu prodavali robu iz humanitarne pomoći!
41
Poreznoj upravi Federacije BiH posljednjih mjeseci se vrlo često dešava da medijima proslijede informacije u kojima se potkradu netačni podaci, nakon čega uglavnom reagiraju na vlastito saopćenje (!?), kao što je to slučaj danas.
Federalna porezna uprava prvo je 21. maja poslala saopćenje u kojem stoji da su "inspektori Porezne uprave Federacije BiH u kontroli sprečavanja nezakonitog poslovanja u radu na području Nemile utvrdili da postoje indicije o mogućoj zloupotrebi humanitarne pomoći za lične potrebe pojedinca". Nadalje se navodi da su se inspektorima obratili i predstavnici udruženja građana koji su tvrdili da je jedan dio robe njihov i da je isti namijenjen za podjelu građanima.

U tom kontekstu u istom saopćenju navedene su trgovačke radnje "Boss" u Zavidovićima i "Kristina“ u Žepču, u kojima je pronađena roba za koju se ne može ustanoviti porijeklo.

Međutim, Poreska uprava je danas reagirala na vlastito saopćenje, nakon što su ga mediji objavili, između ostalog navodeći:

"Tačno je da je u postupku inspekcijskog nadzora kod poreznih obveznika TR 'Kristina' iz Žepča i TR 'Boss' iz Zavidovića utvrđena manja količina robe za koju porezni obveznici u trenutku kontrole nisu posjedovali dokumentaciju. Međutim, nije utvrđeno da se radi o robi iz humanitarne pomoći".

Nakon što je Poreska uprava ovo saopćila, našoj redakciji se javio i Asim Hadžić, vlasnik marketa "Boss" iz Zavidovića. Predočio je i račune za koje tvrde da su dokaz da je spornu robu uredno platio.

"Vijesti koje od jučer kruže medijima širom zemlje i svijeta nanijeli su mi nesagledivu štetu, duševnu bol koja se uveliko odražava na mene i moji porodicu, te moje bližnje", navodi Hadžić.

On navodi kako se obraćao i Federalnoj poreskoj upravi, koja je očito nakon toga i poslala reagiranje na nazivom saopćenje. Također, kaže da zbog, kako tvrdi dezinformacija, sada trpi i prijetnje.

"Pozivam vas da u skladu sa svim svojim mogućnostima napravite nešto kako bi se bar u nekoj mjeri ovo preusmjerilo na pravu istinu. Shvatite me kranje ozbiljno jer ću sva svoja prava, redovnim pravnim putem tražiti, a vjerujte mi da ću ići u krajnost samo da dođu pred organe sudske vlasti svi oni koji su me stavili u ovu poziciju u kojoj sam ja i moja porodica, poziciju koju ne bi poželio ni najvećem dušmaninu", navodi Hadžić.

Nije ovo prvi put. Federalnoj poreskoj upravi su se ranije dešavali i gori propusti. Tako se proteklih mjeseci dešavalo da su u svojim saopćenjima navodili kako su zapečatili određene ugostiteljske ili trgovačke objekte, navodeći tačan njihov naziv i adresu, da bi se vrlo brzo ispostavilo, a nakon što mediji to objave, da pojedini ugostiteljski objekti uopće nisu zapečaćeni, da rade posve regularno i da im je objavljivanjem takve dezinformacije nanesena šteta! Na kraju su, kako to uglavnom biva, krivi bili novinari.

Često se dešavalo da su vlasnici tih objekata ili firmi kontaktirali i našu i druge redakcije negodujući zbog objave takvih informacija.

Saopćenja Federalne porezne uprave se uzimaju kao zvanični stav ili zvanična informacija, u zavisnosti o čemu se radi, kao i u svim drugim slučajevima kada državna institucija saopći nešto iz djelokruga svoga rada i nadležnosti.

Za takvu informaciju bi se trebalo podrazumijevati da je vjerodostojna. Međutim, čini se da nije uvijek tako, što se Federalna porezna uprava trudi i dokazati. Na novinarima nije da rade posao iz nadležnosti inspektora i da dokazuju porijeklo robe u nečijoj prodavnici.

Da li je došlo vrijeme da novinari moraju provjeravati baš sve informacije državnih institucija?!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: