BiH
41

Porezna uprava FBiH između istine i laži: Trgovci nisu prodavali robu iz humanitarne pomoći!

Piše: E. G.
Poreznoj upravi Federacije BiH posljednjih mjeseci se vrlo često dešava da medijima proslijede informacije u kojima se potkradu netačni podaci, nakon čega uglavnom reagiraju na vlastito saopćenje (!?), kao što je to slučaj danas.
Federalna porezna uprava prvo je 21. maja poslala saopćenje u kojem stoji da su "inspektori Porezne uprave Federacije BiH u kontroli sprečavanja nezakonitog poslovanja u radu na području Nemile utvrdili da postoje indicije o mogućoj zloupotrebi humanitarne pomoći za lične potrebe pojedinca". Nadalje se navodi da su se inspektorima obratili i predstavnici udruženja građana koji su tvrdili da je jedan dio robe njihov i da je isti namijenjen za podjelu građanima.

U tom kontekstu u istom saopćenju navedene su trgovačke radnje "Boss" u Zavidovićima i "Kristina“ u Žepču, u kojima je pronađena roba za koju se ne može ustanoviti porijeklo.

Međutim, Poreska uprava je danas reagirala na vlastito saopćenje, nakon što su ga mediji objavili, između ostalog navodeći:

"Tačno je da je u postupku inspekcijskog nadzora kod poreznih obveznika TR 'Kristina' iz Žepča i TR 'Boss' iz Zavidovića utvrđena manja količina robe za koju porezni obveznici u trenutku kontrole nisu posjedovali dokumentaciju. Međutim, nije utvrđeno da se radi o robi iz humanitarne pomoći".

Nakon što je Poreska uprava ovo saopćila, našoj redakciji se javio i Asim Hadžić, vlasnik marketa "Boss" iz Zavidovića. Predočio je i račune za koje tvrde da su dokaz da je spornu robu uredno platio.

"Vijesti koje od jučer kruže medijima širom zemlje i svijeta nanijeli su mi nesagledivu štetu, duševnu bol koja se uveliko odražava na mene i moji porodicu, te moje bližnje", navodi Hadžić.

On navodi kako se obraćao i Federalnoj poreskoj upravi, koja je očito nakon toga i poslala reagiranje na nazivom saopćenje. Također, kaže da zbog, kako tvrdi dezinformacija, sada trpi i prijetnje.

"Pozivam vas da u skladu sa svim svojim mogućnostima napravite nešto kako bi se bar u nekoj mjeri ovo preusmjerilo na pravu istinu. Shvatite me kranje ozbiljno jer ću sva svoja prava, redovnim pravnim putem tražiti, a vjerujte mi da ću ići u krajnost samo da dođu pred organe sudske vlasti svi oni koji su me stavili u ovu poziciju u kojoj sam ja i moja porodica, poziciju koju ne bi poželio ni najvećem dušmaninu", navodi Hadžić.

Nije ovo prvi put. Federalnoj poreskoj upravi su se ranije dešavali i gori propusti. Tako se proteklih mjeseci dešavalo da su u svojim saopćenjima navodili kako su zapečatili određene ugostiteljske ili trgovačke objekte, navodeći tačan njihov naziv i adresu, da bi se vrlo brzo ispostavilo, a nakon što mediji to objave, da pojedini ugostiteljski objekti uopće nisu zapečaćeni, da rade posve regularno i da im je objavljivanjem takve dezinformacije nanesena šteta! Na kraju su, kako to uglavnom biva, krivi bili novinari.

Često se dešavalo da su vlasnici tih objekata ili firmi kontaktirali i našu i druge redakcije negodujući zbog objave takvih informacija.

Saopćenja Federalne porezne uprave se uzimaju kao zvanični stav ili zvanična informacija, u zavisnosti o čemu se radi, kao i u svim drugim slučajevima kada državna institucija saopći nešto iz djelokruga svoga rada i nadležnosti.

Za takvu informaciju bi se trebalo podrazumijevati da je vjerodostojna. Međutim, čini se da nije uvijek tako, što se Federalna porezna uprava trudi i dokazati. Na novinarima nije da rade posao iz nadležnosti inspektora i da dokazuju porijeklo robe u nečijoj prodavnici.

Da li je došlo vrijeme da novinari moraju provjeravati baš sve informacije državnih institucija?!