Osam mjeseci prije roka
1.5k

FK Velež nakon devet godina izmirio sav dug prema Poreznoj upravi FBiH

D. P.
Radosne vijesti za Mostarce (Foto: FK Velež)
Radosne vijesti za Mostarce (Foto: FK Velež)
Fudbalski klub Velež Mostar obavijestio je sve svoje navijače da je zaključno sa 28. martom 2024. godine klub uspješno izmirio dugovanje prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine.

Uporedo s realizacijom kapitalnog projekta od najvišeg značaja, izgradnjom moderne južne tribine stadiona Rođeni, čiji se jasni obrisi mogu sve jasnije vidjeti iz dana u dan, izgradnje novog terena u Blagaju koji će ekipi biti na raspolaganju za odvijanje trenažnog procesa te uređenja prostorija na zapadnoj tribini, administrativni odjel kluba u proteklom periodu, a van očiju javnosti, radio je na nastavku realizacije reprograma o otplati poreznog duga po kojem je Fudbalski klub Velež Poreznoj upravi Federacije BiH bio dužan isplatiti ukupan iznos od 275.897,41 KM.

Fudbalski klub Velež je 2015. godine s Poreznom upravom Federacije BiH potpisao Sporazum o plaćanju dužnih javnih prihoda, kojim je propisana obaveza da će klub, u jasno definisanim obrocima, biti dužan izmiriti navedena dugovanja do 2025. godine.

Glavnica pomenutog iznosa, iznosila je 195.285,41 KM, dok se još 80.612 KM odnosilo na pripadajuće kamate.

"Temeljem Člana 3. Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, otplatom cjelokupnog iznosa glavnice, FK Velež Mostar stekao je sve preduslove za otpis duga propisan pripadajućim kamatama te tako možemo reći da je naš Klub čak osam mjeseci prije isteka roka izmirio sve svoje obaveze po osnovu predmetnog sporazuma sa Poreznom upravom Federacije BiH", naveli su iz FK Velež i dodali:

"Uspješna realizacija potpisanog Sporazuma predstavlja još jedan u nizu pozitivnih koraka u razvoju našeg Kluba, ali će i značajno doprinijeti rasterećenju klupskog budžeta čime se omogućuju kvalitetniji preduslovi u ostvarenju naših ovogodišnjih ambicija", dodaje se u saopćenju.