(Bes)pravna država
282

Poraz pravosudnog sistema BiH: Da li je RS-u dato zeleno svjetlo za nove referendume

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon odbacivanja optužnice u slučaju neustavnog referenduma u Republici Srpskoj, s pravom se postavlja pitanje da li je bh. pravosuđe dalo zeleno svjetlo manjem entitetu za raspisivanje referenduma u budućnosti. Postupanje državnog pravosudnog sistema dodatno je poljuljalo povjerenje građana u pravnu državu.

Nakon što je Sud BiH odbacio optužnicu Tužilaštva BiH u slučaju provođenja neustavnog referenduma u RS-u, funkcioneri iz manjeg bh. entiteta najavili su raspisivanje novih referenduma.

Ovo je posebno zabrinjavajuće ako se uzme u obzir da postoji zvanični dokument vladajućeg SNSD-a u kojem stoji da će Republika Srpska raspisati referendum o nezavisnosti 2018. godine.

Bivši član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i aktuelni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović jasno je poručio 16. septembra da je referendum o Danu RS-a samo uvod u onaj o izjašnjavanju građana o nezavisnosti Republike Srpske ako RS-u ne budu vraćene "otete nadležnosti".

"Referendum o nezavisnosti ne mora biti 2018. godine, kako je to SNSD poručio na saboru, a možda bude i tada, a i prije njega još nekoliko. Mnoge stvari se mogu promijeniti, ali ne treba kriti da narod ovdje misli da ne treba da živi u ovakvoj BiH. Ali moguće je da se u međuvremenu poprave neke stvari, da ode visoki predstavnik, da sve odluke koje je donio prestanu da važe. Kad BiH počne da funkcioniše prema izvornom Dejtonu, neće biti razloga za referendum", kazao je Radmanović.

Sadržaj optužnice i njeno odbacivanje dodatno su poljuljali povjerenje građana u rad bh. pravosuđa, posebno ako se uzmu u obzir žestoke kritike ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na račun vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić koju je ranije optužio da radi u interesu SNSD-a i HDZ-a.

Tužilaštvo BiH do danas nije objasnilo građanima zbog čega optužnicom nisu obuhvaćeni predstavnici Vlade RS-a na čelu sa Željkom Cvijanović, s obzirom na to da je Vlada RS-a finansirala održavanje referenduma i izdavala uputstva drugim organima u vezi s referendumom.

Ostaje nejasno i zbog čega optužnicom nije obuhvaćen predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je 15. jula 2016. godine potpisao "Odluku o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma".

O svemu se jučer oglasila i Stranka demokratske akcije (SDA) iz koje je saopćeno da odbijanje optužnice Tužilaštva BiH za krivično djelo neizvršenja konačne i izvršne odluke Ustavnog suda BiH, kojom je naloženo obustavljanje provođenja referenduma o 9. januaru u RS-u, predstavlja katastrofalnu poruku za poštivanje vladavine prava i ustavnopravnog poretka u BiH. 



"Primarna odgovornost za ovakav, po pravosuđe BiH poražavajući ishod, je na Tužilaštvu BiH, jer optužnicom nisu obuhvaćene određene glavne službene osobe u institucijama entiteta Republika Srpska koje nemaju imunitet od krivičnog gonjenja, a koje su svojim službenim radnjama i aktivnostima počinile, pomogle ili poticale krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH", poručuju iz SDA. 



Dodaju da duboko zabrinjava činjenica da Tužilaštvo BiH javnosti nikada nije dalo ozbiljno pravno obrazloženje razloga zbog kojih je donesena odluka o obustavi istrage protiv ovih osoba.

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj Siniša Karan kazao je za Klix.ba da je odbacivanje optužnice dokaz da je vlast u RS-u bila u pravu i da manji bh. entitet ima pravo na provođenje referenduma.

"Na bazi Ustava RS-a mi imamo Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi. Na tom referendumu građani daju odgovore na važna pitanja za RS. Šta tu može biti problem? Nevjerovatno je da neko osporava to pravo, ne samo u RS-u nego i u FBiH", kazao je Karan.

Kako kaže, on često naglašava da u složenim federalnim strukturama kakva je BiH, na svako pitanje koje ima direktne veze sa statusom federalne jedinice svuda u svijetu federalne jedinice imaju pravo da kažu svoj stav. Karan je dan ranije poručio u srbijanskim medijima da RS i njeni građani imaju ustavno i zakonsko pravo na referendum te će to i ubuduće raditi.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kazala nam je kako svaka zemlja ima pravo na referendum. Ona ističe da je riječ o najvećem demokratskom činu i da to ne može biti pravo nijedne političke stranke.

"Bilo je za nepovjerovati da će neko reći da je povreda bilo čijeg interesa ovo što je uradila RS", kazala je Majkić.

Ona dodaje da Odluka o neustavnosti proslave Dana RS-a govori o kontinuitetu rada Ustavnog suda BiH u kojoj SDA donosi sve odluke u korist bošnjačkog naroda.

"Postoji bezbroj primjera koji to potvrđuju. I to govori o BiH kao državi koja nije uspjela donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH i u skladu s Ustavom BiH izabrati domaće sudije", rekla je Majkić.

I prije referenduma predsjednik RS-a Milorad Dodik poručio je kako ne postoji nikakva krivična odgovornost zbog sprovođenja referenduma te da bi Tužilaštvo BiH trebalo uhapsiti kompletnu Narodnu skupštinu RS-a. Na kraju se ispostavilo da Dodik i bh. pravosuđe razmišljaju identično, odnosno da su pravosudni organi donijeli odluku kakvu je predsjednik RS-a najavio prije godinu dana.