|

Porastao vodostaj Miljacke, Bosne i Željeznice, prijete poplave

Porastao vodostaj Miljacke, Bosne i Željeznice, prijete poplave
1
Piše: A. Dž.
15.1.2013. u 10:29
61
komentara
1

dijeljenja
1/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/7 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Obilna kiša koja je padala u noći sa ponedjeljka na utorak uzrokovala je nagli porast vodostaja rijeke Miljacke. Tako je jutros u osam sati vodostaj kod mosta Ćumurija bio 174 centimetra, što je u odnosu na jučerašnjih 95 znatan porast.
Prema informacijama Odsjeka za hidrološka mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda, vodostaji svih rijeka su usljed obilnih padavina porasli, no situacija još uvijek nije alarmantna.

"Još uvijek nema razloga za zabrinutost, jer trenutni vodostaj nije kritičan", kazala je za Klix.ba Jasminka Dizdarević iz Odsjeka za hidrološka mjerenja. Ona ističe da bi, ukoliko se padavine nastave, moglo biti problema.

Na Ilidži, području koje je najugroženije kada su u pitanju poplave u Kantonu Sarajevo, ekipe Civilne zaštite obilaze teren i prate kretanje vodostaja. Kako nam je rekla Mira Boras, iz Civilne zaštite Ilidža, Željeznica je u ravni s koritom, a porastao je i vodostaj rijeke Bosne, kao i podzemnih voda. Ona je rekla da na tom području ne postoje mjerne stanice i da se kretanje vodostaja prati vizuelno.

Sinoptičari najavljuju prestanak padavina u toku današnjeg dana, no suho vrijeme neće potrajati. Kiša praćena susnježicom nastavit će padati i sutra. Kiša će u srijedu padati uglavnom na jugu i zapadu BiH, a u višim predjelima mogući su susnježica i snijeg. Padavine će se nastaviti u četvrtak i petak, a stabilizacija vremena se očekuje tek za vikend.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...