Vodostaji Bosne i Neretve još visoki
1

Poplave u Mostaru, Čapljini i Sarajevu, očekuju se nove padavine

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Rijeka Bosna, Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Vodostaji rijeka Bosne i Neretve i dalje su visoki te su na granici izlijevanja. No, situacija na području Federacije BiH je bolja u odnosu na jučerašnji dan. Zbog kiše koja ne prestaje padati ekipe Federalne uprave Civilne zaštite 24 sata dnevno prate situaciju na terenu.

Nivo rijeke Bosne je i dalje visok u naselju Reljevo, dok je u Zenici u opadanju.

U sarajevskom naselju Osjek voda se i dalje nalazi u okolini kuća u ulicama Hendekuša i Bratunačka cesta zbog izlijevanja podzemnih voda. No, putevi u ovom naselju su danas prohodni.

Također, poplavljena su poljoprivredna zemljišta u naselju Doglodi.

Zbog obilnih padavina pokrenuto je klizište u ulici Enesa Bičića kod broja 54, općina Novi Grad, koje je ugrozilo kuću četveročlane porodice Spahić. Porodica je evakuirana i smještena u montažnu kuću Civilne zaštite na Stupu.

Vodostaj Neretve se u odnosu na jučerašnji dan spustio za 30-ak centimetara. Još je prisutna opasnost od poplava na području HNK. U starom dijelu grada Mostara poplavljeno je nekoliko ugostiteljskih objekata, dječije igralište, a voda prijeti i stambenim objektima u priobalnom pojasu. U Čapljini je poplavljeno nekoliko romskih koliba.

Situacija u Unsko-sanskom kantonu danas je stabilnija, a nivoi rijeka Une i Sane su, u odnosu na jučerašnji dan, niži. No, zbog snijega koji i dalje pada postoji mogućnost rasta vodostaja i izlijevanja rijeka.

"Vodostaji rijeka su tu u blizini tačke za redovne mjere od poplava. Prema informacijama sa terena stambeni i poslovni objekti nisu ugroženi, a voda sa poplavljenih poljoprivrednih zemljišta se povlači", rečeno je za Klix.ba u Operativnom centru Civilne zaštite USK.

Stanovništvo naselja Ripač, Golubić, Velhovo, Pokoj i Kostela upozoreno je da postoji mogućnost izlijevanja rijeke Une u tim poplavnim područjima. U općini Ključ rijeka Sana je na tački izlijevanja i situacija je neizvjesna.

Vodostaj na brani HA Modrac je nepromijenjen i blizu je tačke izlijevanja. U porastu je nivo rijeke Jale u Tuzli.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda u BiH će i danas biti oblačno vrijeme s obilnim padavinama, što može dodatno zakomplikovati situaciju.