Upozorenje za naselja oko Une
0

FOTO / Vodostaji rijeka u BiH u blagom porastu, došlo do izlijevanja Spreče

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Vodostaji rijeka u Kantonu Sarajevo su blago povećani zbog padavina, ali ne u toj mjeri da ugrožavaju okolinu, rečeno je za Klix.ba u Operativnom centru civilne zaštite Kantona Sarajevo.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Prema mjerenjima koja je jutros vršio Federalni hidrometeorološki zavod, vodostaj rijeke Miljacke kod Ćumurije u Sarajevu bio je blago povećan i iznosio je 123 centimetra. Također, u porastu je i nivo rijeke Bosne kod Reljeva i iznosi 232 centimetra. Postoji mogućnost rasta vodostaja rijeka na ovim mjestima tokom noći, ali zbog visokih temperatura i vremenskih prilika ne očekuje se da će doći do izlijevanja.

U protekla 24 sata došlo je do izlijevanja rijeke Spreče na području naselja Klokotnica, općina Doboj Istok, te naselja Donja Lohinja, općina Gračanica. Poplavljeno je ukupno blizu 10 hektara poljoprivrednog zemljišta i nema potrebe za evakuacijom stanovništva, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zbog kiše koja je padala i prešla u snijeg, vodostaj rijeke Une je u blagom porastu i iznosi 97 cm, što znači da se približio prvoj kritičnoj tački od 100 cm, kada se provode redovne mjere odbrane od poplava. Izdato je upozorenje za stanovništvo naselja Ripač, Golubić, Velhovo, Pokoj i Kostela zbog mogućnost izlijevanja rijeke Une u tim poplavnim područjima.

Civilna zaštita je u pripremnom stanju u Bosanskom Brodu, Šamcu i Orašju zbog laganog porasta rijeke Save.

Vodostaji Neretve, Trebižata, Krupe, Bune i ostalih rijeka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su u blagom porastu, ali nije došlo do izlijevanja iz korita. Služba civilne zaštite općine Zvornik je u stanju pripreme jer očekuju da bi sutra vodeni talas Drine, koji dolazi iz Hidroelektrane Višegrad u Zvroniku mogao dostići 1.900 metara kubnih u sekundi, zbog čega bi došlo do izlijevanja u naselju Srednji Šepak.

Službe civilne zaštite oba entiteta redovno prate situaciju na terenu.