BiH
0

Vodostaji Save, Drine i Une u stalnom porastu

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Bosanskoj Dubici i Bosanskoj Gradišci trenutno je na snazi vanredna odbrana od poplava, a nema ugroženog stanovništva.

Iz Uprave civilne zaštite je potvrđeno da je visina vodostaja rijeke Save na vodomjernoj stanici u Rači u 11 sati iznosio 654 centimetra, s tendencijom daljeg rasta vodostaja, i uvedena je redovna odbrana od poplava na sektorima jedan, dva i tri na poplavnom području Semberije.

I dalje je zaplavljen dio nebranjenog poljoprivrednog zemljišta u mjesnoj zajednici Novi, a iz Civilne zaštite navode da nema ugroženog stanovništva ni objekata.

Rijeka Drina je u porastu, ali je još u svom koritu i na granici je izlijevanja.

U općini Zvornik Drina se djelimično izlila u mjesnoj zajednici Tršić, gdje je zaplavljena manja površina poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženog stanovništva ni objekata.

Bujični vodotoci u svim općinama na regiji su u porastu, ali za sada nema opasnosti od njihovog izlivanja.

Vodostaj rijeke Save u mjestu Donja Gradina iznosi 835, a Une 328 centimetara.

I vodostaj rijeke Save na području Srpca iznosi 855 centimetara, što je sedam centimetara više u odnosu na jutros. I dalje je poplavljeno poljoprivredno zemljište u nebranjenom dijelu.

U mjestima Bajinci i Kobaš četiri kuće su i dalje odsječene, ali se snabdijevanje odvija bez problema. Pripadnici općinske službe Civilne zaštite su na terenu i pružaju pomoć mještanima sa kojima su u stalnom kontaktu.

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici je u blagom porastu. Voda iz korita se lagano izljeva u kanale, a sve komunikacije su prohodne. Nema prekida u snabdijevanju energentima.

Stanje u općinama Jezero i Novi Grad je nepromijenjeno u odnosu na prethodni izvještaj.

Na području Doboja nema opasnosti od poplava. Količina padavina u protekla 24 sata iznosila je tri litra po metru kvadratnom. Rijeka Bosna je porasla za 77 centimetra u odnosu na jučerašnje mjerenje i u 7.00 sati u Doboju je iznosila 110 centimetara.

Vodostaj rijeke Save na mjernom mjestu u Bosanskom Brodu u blagom je porastu i trenutno iznosi 694 centimetra, kao i na mjernom mjestu u Bosanskom Šamcu, gdje iznosi 569 centimetara.

Vodostaj rijeke Drine na području Foče je u blagom opadanju i nema opasnosti od izlijevanja.