BiH
0

Poplavljeno nekoliko kuća u nebranjenom dijelu uz Savu

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Porast vodostaja Save kod Bosanske Gradiške doveo je do plavljenja jednog broja kuća i pomoćnih objekata u nebranjenom dijelu, odnosno tri domaćinstva u selu Orahova, 15 domaćinstava u selu Gašnica, osam domaćinstava u selu Bistrica i 11 u selu Vrbaška.

Pripadnici Općinske službe Civilne zaštite preduzimaju niz aktivnosti na pružanju pomoći poplavljenom stanovništvu postavljanjem vreća s pijeskom oko stambenih objekata.

Na području ove općine na snazi je vanredna odbrana od poplava i trenutni vodostaj je 804 centimetra. Vodostaj raste intenzitetom od jedan centimetar na jedan sat, potvrđeno je iz Uprave Civilne zaštite.

U toku je utvrda nasipa rijeke Save u selu Mačkovac, gdje su ekipe Civilne zaštite obezbijedile potreban građevinski materijal dok će građevinske radove izvesti mašine preduzeća "Sava".

U Bosanskoj Dubici vodostaj rijeke Save iznosi 866 centimetra i u blagom je porastu, a na snazi je vanredna odbrana od poplava.

Općinska služba Civilne zaštite je osigurala 3.500 vreća s pijeskom i angažiran je značajan broj mještana koji će, ukoliko se ukaže potreba zaštite ovog mjesta, izvršiti postavljanje vreća.

Također se održavaju redovni kontakti s Upravom za vanredne situacije Sisačko-moslovačke županije u Hrvatskoj, s ciljem praćenja vodostaja rijeke Save.

Kada je riječ o stanju u općini Srbac, vodostaj rijeke Save je od jutros u stagnaciji i iznosi 938 centimentra, a na snazi je redovna odbrana od poplava.

Pripadnici Općinske službe Civilne zaštite su u više navrata obišli poplavljena područja sela Bajinci i evakuirali jednu stariju osobu u selo Povelič kod rodbine, a za četiri domaćinstva dostavili osnovne namirnice, dok je u u selu Kobaš dostavljeno 10 pari ribarskih čizama u četiri zaplavljena domaćinstva.

Na području općine Bosanska Kostajnica voda se povukla u korita i vodostaj je u opadanju. Vodostaj rijeke Une u 12 sati iznosio je 281 centimetra i nema problema u komunikacijama i snabdijevanju.

Na području općine Jezero voda je u opadanju i povlači se iz stambenih objekata, ali su ambulanta i benzinska stanica i dalje pod vodom.

Na području općine Bosanski Brod vodostaj rijeke Save je u porastu i u 13 sati u iznosi 773 centimetra. I dalje je na snazi stanje redovne odbrane od poplava.

Vrši se utvrđenje oštećenog nasipa na Starom povoju, u mjesnoj zajednici Liješće, brani se dio teritorije zasijan poljoprivrednim usjevima, a tokom utvrđenja oštećenog nasipa postavljeno je oko 2.000 vreća sa pijeskom.

U općini Derventa, u mjesnoj zajednici Dobočac zaplavljene su dvije kuće, čiji vlasnici borave u inostranstvu.

Na području Šamca vodostaj rijeke Save je u porastu i u 13 sati je iznosio 641 centimetra, a u nebranjenom području Pijesci, ušće rijeke Bosne u rijeku Savu, zaplavljeno je oko 100 hektara zemljišta zasijanog poljoprivrednim kulturama.

Visina vodostaja rijeke Save na vodomjernoj stanici na Rači u 12.30 sati je iznosila 683 centimetra, odnosno 13 centimetara više nego jutros, ali je i dalje je na snazi redovna odbrana od poplava na sektorima 1,2 i 2 na poplavnom području Semberije.

Na području Trebinja u Petrovu polju lokalni put za Velju goru je u prekidu, a nivo vode je u blagom porastu.

Putni pravci za Orašje, u mjesnoj zajednici Veličani, su u prekidu i nivo vode je u blagom porastu zbog zatvaranja hidroelektrane Čapljina - Svitava.

U Dubokom Dolu, u naselju Plužine, u Bileći nivo vode je u blagom opadanju.