{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raste vodostaj Save kod Bosanske Gradiške

F
9.4.2013. u 12:35
0
0
Raste vodostaj Save kod Bosanske Gradiške
0
Raste vodostaj Save kod Bosanske Gradiške
Bosanski Šamac (Foto: SRNA)
Na području općina Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica i Srbac vodostaj Save porastao je u odnosu na jučerašnji dan, gdje su i dalje na snazi mjere vanredne odbrane od poplava, saopćeno je iz Civilne zaštite RS-a.
Vodostaj rijeke Save na području Bosanske Gradiške u 07.00 sati iznosio je 852 centimetara i za pet centimetara je veći u odnosu na jučer.

U mjesnoj zajednici Bok Jankovac u oćini Bosanska Gradiška protekle noći se pojavilo klizište na nasipu, ali nema opasnosti od njegovog pucanja i taj dio nasipa danas će se pokušati preventivno popraviti vrećama pijeska.

Na ovom području i dalje su u pripravnosti dva čamca Vodoprivrednog preduzeća "Sava" radi utvrđivanja nasipa.

I dalje je otežan prilaz za tri kuće u naselju Orahova, 15 kuća u Gašnici, osam kuća u Bistrici i 11 kuća u Vrbaška. Sve kuće se nalaze u nebranjenom području.

U mjesnoj zajednici Orubica i dalje je vodom okruženo 10 kuća, ali nisu poplavljene.

Pripadnici Općinske službe civilne zaštite Bosanska Gradiška su na terenu gdje prate stanje i pružaju svu neophodnu pomoć stanovnicima ovih naselja.

Vodostaj rijeke Save na području Srpca jutros je iznosio 965 centimetara što je za četiri centimetara više nego jučer u 14.30 sati.

U nebranjenom području pojavila se veća količina podzemnih voda, ali za sada još ništa nije ugroženo. Kod ugroženih domaćinstava dežuraju četiri čamca.

I u naseljima Kobaši, Bajinci i Gaj voda je došla do ulaza 20 kuća. Jedna porodica u selu Bajinci, te dvije porodice u selu Kobaši još su evakuisane iz svojih domaćinstava u komšijske kuće koje nisu ugrožene.

Pripadnici Općinske službe Civilne zaštite Srbac su na terenu i pružaju svu neophodnu pomoć za četiri porodice u selu Kobaši kojima kuće nisu poplavljene, ali im je otežan prilaz.

Put Bosanska Gradiška - Bosanska Dubica je prohodan, ali se voda pojavljuje na pojedinim dionicama puta u mjestu Gašnica.

Na području općine Bosanska Dubica i dalje su na snazi mjere vanredne odbrane od poplava, a vodostaj Save jutros je iznosio 893 centimetara, što je za četiri centimetara više nego jučer u 14 sati.

Vodostaj rijeke Une na području Bosanske Dubice jutros je iznosio 251 centimetar i za 29 centimetara je manji nego jučer.

U mjestu Glavinac nasip propušta vodu u podnožju, a pripadnici Civilne zaštite preduzimaju mjere na njegovom ojačavanju. Ugroženom stanovništvu jučer je dostavljena voda za piće.

Zbog pojave podzemnih voda u mjestu Gradina otežan je prilaz za oko 10 domaćinstava, koja nisu poplavljena.

Pripadnici Općinske službe civilne zaštite Bosanska Dubica su na terenu gdje prate stanje i pružaju svu neophodnu pomoć stanovnicima kojima je pomoć potrebna.

Život u oćtini Jezero polako se normalizuje, a jučer su se tri porodice koje su bile evakuisane vratile u svoje kuće.

Vodostaj Drine na ustavi Janja iznosi 470 centimetara i veći je za 20 centimetara u odnosu na mjerenje jučer u 12 sati, dok vodostaj Save kod Rače iznosi 695 centimetara i viši je za sedam centimetar u odnosu na jučer.

Na području općine Bosanski Šamac i dalje su na snazi mjere redovne odbrane od poplava, a vodostaj Save jutros je iznosio 647 centimetara i manji je za dva centimetara nego jučer u 13 sati.

Vodostaj Save na mjernom mjestu u Brodu iznosi 796 centimetara i za jedan centimetar je veći nego jučer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: