Nakon oblinih padavina
53

Bosna se izlila iz korita, mještani Dobroševića u strahu

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rijeka Bosna se nakon obilnih padavina protekle noći izlila iz korita u sarajevskom naselju Dobroševići, što je izazvalo strah kod pojedinih mještana.

Kuća Murisa Memiševića je udaljena pedesetak metara od korita rijeke Bosne. Zatekli smo ga kako nasipa zemlju u želji da zaustavi prodor vode koja je iz sata u sat sve bliže njegovom domu.

"Evo nasipam već dva sata. Ovako je svake godine", kaže naš sagovornik te dodaje kako ga još uvijek nije posjetio niko iz Civilne zaštite. Sjeća se 2010. godine i straha koji su on i njegova porodica pretrpjeli nakon što im je poplavljen cijeli sprat kuće.

"Djeca su bila izrazito uplašena, preživjeli su traume. Ako kiša bude ovako padala u narednim danima, vjerujem da ćemo morati napustiti kuću", dodaje Memišević.

Dok smo razgovarali sa Memiševićem stigli su i pripadnici Policijske uprave Novi Grad kako bi vidjeli da li je sve uredu sa ovom porodicom iz Dobroševića.

"Iz godine u godinu uvijek ista priča. Svi obećavaju i prebacuju odgovornost na druge. Prvo je to radio SDP, a sada i SDA", dodaje ovaj 60-postotni invalid kojeg smo zatekli pored rijeke Bosne u Dobroševićima kako nasipa zemlju u nadi da će zaštiti svoju kuću i imanje.

Načelnik Civilne zaštite Novi Grad Sakib Džihanić, u čiju nadležnost ovaj dio spada, kaže kako mještani nisu reagirali.

"Večeras ćemo angažovati ekipu koja će biti na terenu i pratiti situaciju sa vodostajima te ćemo u slučaju potrebe za intervencijom i eventualnom evakuacijom biti spremni i građanima dostupni 24 sata", kazao je Džihanić za naš portal.

Kako su nam kazali iz Civilne zaštite Općine Ilidža, zbog porasta podzemnih voda ugroženi su i prvi stambeni objekti u ulici Hendekuša.

Rijeka Željeznica je još uvijek u svom koritu, ali je nivo vode povećan kod mosta između Sokolović-Kolonije i Butmira, zbog veće količine nanosa drveća i smeća, čime je usporen protok vode, što stvara opasnost od mogućeg izlijevanja.

Nivo rijeke Miljacke je trenutno zadovoljavajući te još uvijek nema kritičnih mjesta gdje bi se voda mogla izliti, kao i oko rijeke Tilave.

Prema posljednjim informacijama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, vodostaji svih rijeka u Bosni i Hercegovini su u konstantnom porastu. Kako nam je kazala Jasminka Dizdarević iz Odsjeka za hidrološka mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda, zasad izlijevanjem najviše prijete Una i Sana, čiji vodostaji iznose 150, odnosno 170 centimetara.

"Prema meteorološkim prognozama, kiša bi trebala prestati padati u toku noći, što bi dovelo do stagnacije vodostaja", kaže Dizdarević za portal Klix.ba.

Kako su nam potvrdili u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske, vodostaji rijeka u ovom bh. entietu još uvijek su pod kontrolom.

Nivo Neterve kod Uloga iznosi 64 centimetra, dok nivo Vrbasa u Delibašinom Selu kod Banje Luke iznosi 131 centimetar. Nivo Save kod Srpca iznosi 352, a rijeke Une kod Bosanskog Novog 142 centimetra.