Problemi na području Ilidže
0

Zbog poplava zatvoren put na relaciji Doglodi - Osjek

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Usljed većih kišnih padavina i topljenja snijega na planinama, u nedjelju je na području općine Ilidža došlo do znatnog povećanja nivoa rijeka, kao i podzemnih voda.

Ekipe službe civilne zaštite su od jučer od popodnevnih sati na terenu na ugroženim područjima i prate situaciju. Zbog nivoa podzemnih voda, kao i izlijevanja rijeke Bosne u mjestu sastavci u MZ Osjek poplavljeno je poljoprivredno dobro Butmir, ali nisu bili ugroženi stambeni objekti. Usljed izlijevanja vode zatvorena je putna komunikacija Doglodi - Osjek u Butilama.

Zbog najavljenih kišnih padavina, stanovništvu u ugroženim područjima se i u narednim danima preporučuje da svoja materijalna dobra prenesu na spratove i poduzmu preventivne mjere u cilju samozaštite. Poželjno je prokuhavanje vode za piće iz preventivnih razloga, i pored redovnih analiza.

U slučaju potrebe za evakuacijom, građani mogu pozvati broj telefona 033/636-069 ili se obratiti dežurnim ekipama na terenu.

Usljed padavina, svi vodostaji u Federaciji BiH su u porastu, kazala je Feni Jasminka Dizdarević iz Odsjeka za hidrološka mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. Ona je naglasila da je rijeka Bosna na vodomjernoj stanici Reljevo iznad kote vanredne odbrane od poplave.

"To znači da Civilna zaštita treba da bude na terenu jer su već poplave na sastavcima", naglasila je Dizdarević. U Bosni i Hercegovini, kako je najavljeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme s padavinama. U Hercegovini kiša, a u Bosni snijeg, koji će postepeno preći u kišu.