BiH
117

Poplavljene trafostanice: Veliki dio Kantona Sarajevo ostao bez struje

Piše: N. J.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zbog velikih padavina, koje su prouzrokovale plavljenje elektroenergetskih objekata, bez snabdijevanja električnom energijom trenutno su dijelovi sarajevskih općina Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.

Kako su za Klix.ba potvrdili u Elektrodistribuciji Sarajevo, poplavljene su trafo stanice Vogošća, Gladno Polje, Sarajevogas, Prečistač 1 i 2 i Kovačevac i one su isključene sa elektrodistributivne mreže.

Također, dodaju da su bez snabdijevanja električnom energijom trenutno transformatorske stanice u krugu Industrijske zone Pretis Vogošća, te na odvodu A17, koji obuhvata devet transformatorskih stanica od Ugorskog do Kobilje Glave: Kobilja glava 3, 4, 5 i 6, Ugorsko 1, 2 i 3, Menjak, Bušća i Farmavita.

"Vodom su ugožene i transformatorske stanice na području Osijeka, Hendekuše i Otesa, koje još uvijek nisu isključene ali ukoliko se intenzitet kišnih padavina ne smanji i njihovo napajanje će doći u pitanje", dodaju iz Elektrodistribucije Sarajevo.

Ističu da su sve raspoložive elektromonterske ekipe od jučer raspoređene na otklanjanju kvarova, ali i da se situacija stalno mijenja i da dobijaju "nove najave kvarova".

Budući da je trafo u Pretisu u Vogošći ostao bez struje, neka od okolnih naselja su ostala bez vodosnabdijevanja, potvrdili su za naš portal u preduzeću Vodovod i kanalizacija.

"Vogošća ima vodu, a bez vodosnabdijevanja su naselja Kobilja Glava, Bušća, Borak, Slatina, Poljine. Od momenta kada se uspostavi napajanje trafoa električnom energijom, nakon sat vremena će se uspostaviti uredno vodosnabdijevanje navedenih naselja, odnosno ulica", rekao je za Klix.ba rukovodilac Službe za proizvodnju i distribuciju vode VIK-a Salhudin Bakal.