BiH
16

Hiljade ljudi bez struje u Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu

Klix.ba
Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda BiH
Usljed poplava koje su zahvatile našu zemlju, bez struje je ostalo više hiljada potrošača, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Na području Sarajevskog kantona, u općini Novi Grad uslijed obilnih padavina, zbog kojih je došlo do plavljenje elektroenergetskih objekata, bez snabdijevanja električnom energijom je oko 2.500 kupaca.

Bez napajanja su dijelovi naselja Reljevo, Rajlovac, Bojnik, Ahatovići, Tjepovački put, Paljevo, Rječica i Dobroševići.

Na području Ilidže, bez električne energije su dijelovi naselja Osijek, Otes, Hendekuša, Vlakovo i Gladno Polje sa oko 1.000 kupaca.

U Vogošći bez snabdijevanja električnom energijom su sve transformatorske stanice u krugu Industrijske zone Pretis Vogošća, koje napajaju poslovne objekte, te transformatorske stanice Polet, Unis Pretis 1,2 i 3, Ferplast, Liva Energy i Penny, kao i naselja Ljubina i Radića potok sa oko 120 kupaca, saopćili su iz Elektroprivrede BiH.

Na području Tuzlanskog kantona uslijed obilnih padavina bez snabdijevanja električnom energijom su naselja na području općina Kladanj i Banovići.

U Općini Kladanj bez napajanju su naselja Dubrava i Novo naselje – Luka. Zbog prodiranja vode u trafo stanicu Kamenolom, isključen je dalekovod Sedam vrela te su bez napajanja električnom energijom naselja Tarevo, Čitluk, Novo naselje, Crijevčići i izvorište pitke vode Sedam vrela.

U Općini Banovići klizište je odnijelo stub dalekovoda Banovići Grad - Tulovići tako da su trenutno bez napajanja električnom energijom naselja Draganja, Mecići i Delići. Zbog vode koja se izlila u blizini trafostanice Bukinje u Tuzli, TS je pod stalnim nadzorom, a zaposlenici crpe vodu iz kanala.

Na području Olova u Zeničko-obojskom kantonu zbog poplava je isključen dio dalekovoda Olovo grad zbog čega je bez napajanja 453 potrošača.

Iz Elektroprivrede ističu da su sve raspoložive elektromonterske ekipe od jučer su raspoređene na otklanjanju kvarova, ali da se situacija konstantno mijenja. Kvarovi se otklanjaju, ali se i evidentiraju novi.

Na području Unsko-sanskog i Hercegovačko neretvanskog kantona snabdijevanje električnom energijom je stabilno.