BiH
0

Bez električne energije naselja u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Obilne količine padavina u proteklim danima dovele su do poremećaje u isporuci električne energije, tako da je i broj kvarova na nadzemnoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži znatno uvećan u odnosu na protekli period.

Teže posljedice izazivaju klizišta koja ugrožavaju niskonaponske i dalekovodne stubove, te transformatorske stanice. Veliki broj kvarova je otklonjen ili su u fazi otklanjanja, ali se uporedo prijavljuju i novi kvarovi ili poplavljeni elektroenergetski objekti.

Na području u nadležnosti Elektrodistribucije Zenica bez električne energije je oko 24.000 kupaca u Zeničko-dobojskom kantonu, od čega 6.400 kupaca u Općini Zavidovići i oko 6.500 kupaca u Općini Maglaj te oko 1.600 kupaca u Srednjobosanskom kantonu.

Bez električne energije je oko 35.000 kupaca na području Tuzlanskog kantona - kompletno područje općina Sapna, Teočak i Gračanica. Osim ovih područja u Općini Tuzla su bez električne energije kupci u naseljima - Dobrnja, Razinoge, Marina glava, Čanići, Previle, Bukinje, Mandići, Piskavica, Desetine, Rasovac, Kovačica, Drenov Do, Vujići, Seljublje, Čifluk, Parači i Hrasno, Svojtina, Grabovica i Tetima.

U Općini Lukavac bez napajanja električnom energijom su naselja Šikulje, Bokavići, Bistarac, Šići, Jezero, Modrac, Bikodže, Prokosovići, Tabaci, Puračić, Meraje, Zagorje Karići, Delića Potok i Hrvati.

Bez električne energije su i kupci u Općini Živinice u naseljima Barišići, Maline, Kulići, Spreča pravac, Tadići, Pasci Vojna, Strašanj, Vilušići i Industrijska zona.

Također, bez napajanja je veći broj kupaca na području naselja Previle, Osoje, Podorašje, Drapnići, Lukići, Lisovići, Krušik, Srednja i Donja Dragunja u Općini Srebrenik.

U Općini Čelić bez električne energije su naselja Brnjik, Lukavica, Šibošnica, Nahvioci, Miladići, Sitari, Humci, Brezje, Drijenča, i Drijen, zatim Novalići u Općini Gradačac te Dolić, Plane Klokotnica, Habibovići i Polje u Općini Doboj Istok