BiH
1.7k

Politički čin ili provokacija: Da li je BiH spremna za Paradu ponosa?

Piše: L. Č.
Lejla Huremović i Boban Stojanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Lejla Huremović i Boban Stojanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Info sesija Sarajevskog otvorenog centra, koji radi na promociji prava LGBT zajednice, održana je danas u caffeu Meeting Point u Sarajevu. Gost je bio Boban Stojanović, LGBT aktivista iz Beograda i jedan od organizatora beogradske Parade ponosa.

On je istaknuo kako je Parada ponosa prije svega pitanje ljudskih prava i zalaganje za poštovanje ljudskih prava kao što su pravo na slobodu okupljanja, sigurnost, slobodu izražavanja i u konačnici pravo na život.

"Mi smo tu, postojimo, vaši smo sugrađani i sugrađanke i želimo da se naša prava poštuju. Brutalna vidljivost je veoma bitna i ona nije provokacija zbog toga što nam je veoma bitno okupiranje javnog prostora koji nam pripada, svakog parka, ulice, trga i da se osjećamo sigurni u tom javnom prostoru", poručio je Stojanović dodavši da je jedan od najvećih problema s kojima se LGBT zajednica susreće nasilje i diskriminacija, potcrtavši još jednom važnost vidljivosti ove zajednice u društvu i javnom prostoru.

Pojasnio je kako se otvorenost i demokratičnost jednog društva mjeri time koliko je ono spremno da podnese Pride koji u svijetu postoji već 40-50 godina.

"Nama je veoma važno osjećanje pripadnosti. Mi smo grupa ljudi koja ima svoju kulturu, historiju i smisao. Ne moraš da me podržavaš i do kraja razumiješ, ali moraš da se odrediš prema nasilju i diskriminaciji. Ko ima problem s tim mora da radi na sebi", dodao je Stojanović.

Naglasio je i važnost uloge države i državnih institucija, dodavši kako LGBT zajednica ne može uraditi ništa bez njihove podrške.

Kazavši kako država ne može zabraniti nešto što je "naše" i nešto "što nam pripada", te je zadatak državnih institucija da osiguraju sigurnost.

Podsjetimo, beogradski Pride je prije prošlogodišnjeg tri godine zaredom zabranjivan zbog sigurnosnih problema, a iz SOC-a smatraju da BiH kao država takvo okupljanje "najvjerovatnije ne bi dozvolila".

Na upit o tome da li su Sarajevo i BiH spremni za Paradu ponosa, Lejla Huremović iz SOC-a je kazala kako oni ne planiraju organizovati Paradu ponosa u skorije vrijeme, no kako je ona izuzetno bitan događaj koji prije svega predstavlja politički čin, a ne provokaciju. Dodala je kako je on potreban za vidljivost LGBT zajednice kao marginalizirane grupe koja se susreće s mnoštvom problema i predrasuda.