Od 22. do 25. aprila
7

Dani brazilskog filma u Meeting Pointu počinju sutra, ulaz je besplatan

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Dani brazilskog filma, u organizaciji Ambasade Brazila u Sarajevu i u saradnji s kinom Meeting Point, održat će se od 22. do 25. aprila u Sarajevu.

Publika u kinu Meeting Point imat će priliku pogledati četiri višestruko nagrađivana brazilska filma u terminu od 20 sati.

Ulaz je besplatan, a ulaznice se preuzimaju sat vremena prije početka projekcije.

Filmovi su titlovani na BHS i engleski jezik.

Foto: Press
Foto: Press

PROGRAM:

Ponedjeljak, 22.4. / 20:00 Druga majka / The Second Mother

Režija: Anna Muylaert

Uloge: Regina Case, Camila Mardila, Karine Teles, Lourenço Mutarelli, Michel Joelsas

Brazil, 2015, 112 min.

Val je provela 13 godina u Sao Paulu kao dadilja dječaku Fabinhu. Finansijski je stabilna, ali mora živjeti sa osjećajem krivice što je svoju kćerku Jessicu ostavila u Pernambucu, na sjeveroistoku Brazila. Dok se odvijaju prijemni ispiti za koledž, Jessica, koju su podigli rođaci, želi doći u Sao Paulo kako bi i ona polagala prijemne ispite. Kada Jessica dođe, suživot neće biti lak, njen karakter će uticati na sve, a Val će se naći usred svega.

Utorak, 23.4. / 20:00

O Quatrilho

Režija: Fabio Barreto

Uloge: Patrícia Pillar, Gloria Pires, Bruno Campos, Alexandre Paternost

Brazil, 1995, 92 min.

Quatrilho je naziv kartaške igre u kojoj igrač mora izdati svog partnera da bi pobijedio. Ovo je priča o dva para imigranata: Teresi i Angelu, te Pierini i Massimu. Dok se bore za opstanak u novom svijetu, Massimo i Teresa neočekivano počinju da osjećaju nešto jedno prema drugom. Suprotno porodičnim i kulturnim tradicijama, oni napuštaju svoje partnere i kreću ka novoj sudbini.

Srijeda, 24.4. / 20:00

Xingu

Režija: Cao Hamburger

Uloge: Joao Miguel, Felipe Camargo, Caio Blat

Brazil, 2011, 102 min.

Četrdesetih godina prošlog vijeka, tri brata odlučuju da prožive veliku avanturu i uključe se u ekspediciju Roncador-Xingu, koja je imala za cilj da ukroti centralni Brazil. Braća Villas Boas, Orlando (27), Claudius (25) i Leonardo (23), učestvuju u fantastičnoj i nevjerovatnoj sagi i uskoro počinju da vode ekspediciju koja je otvorila 1.500 km novih staza, plovila preko 1.000 milja netaknutih rijeka, otvorila 19 aerodroma za vojne avione, dovela do osnivanja 43 grada i uspostavila kontakt sa autohtonim starosjediocima, kao što su Xavante, hrabri i strašni ratnici. Ova avantura omogućila je braći Villas Boas da osnuju Nacionalni park Xingu, prvi veliki rezervat u Brazilu.

Četvrtak, 25.4. / 20:00

Nevidljivi život / The Invisible Life

Režija: Karim Ainouz

Uloge: Julia Stockler, Carol Duarte, Flavia Gusmao

Brazil, 2019, 139 min.

Smješten u Rio de Janeiro 1950-ih, radnja filma prati dvije sestre koje žive ograničenim životima sa svojim konzervativnim roditeljima. Međutim, svaka od njih njeguje strastveni san: Euridice sanja o tome da postane poznata pijanistica, a Guida sanja o tome da pronađe ljubav. U dramatičnom preokretu, sestre se razdvajaju i prisiljene su da žive odvojeno. Uprkos svemu, one preuzimaju kontrolu nad svojim sudbinama, a istovremeno nikada ne gube nadu da će pronaći jedna drugu.

Dobrodošli na Dane brazilskog filma u kinu Meeting Point od 22. do 25. aprila u 20 sati, ulaz na sve projekcije je besplatan!