Turbulencije u zdravstvu
66

Politička borba za UKC Tuzla: Dok se pacijenti žale na usluge, strankama je važnije ko njime upravlja

A. K.
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Univerzitetski klinički centar u Tuzli godinama se nalazi u problemima koje najviše osjete pacijenti, nerijetko se žaleći na kvalitet pružanja usluga. Međutim, vlastima na federalnom i kantonalnom nivou je u ovom trenutku najvažnije ko će upravljati tom zdravstvenom ustanovom.
Onkološki pacijenti iz Tuzlanskog kantona te dijela Republike Srpske mjesecima moraju ići u druge zdravstvene centre u Bosni i Hercegovini na radioterapiju jer linearni akcelerator koji se koristi u te svrhe nije u funkciji u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Nabavka novog je u toku, međutim kada će on stići još uvijek nije poznato zbog zamršenih tenderskih procedura. Na ovaj problem nadovezuju se i drugi koji se ogledaju i u dugim listama čekanja zbog čega se građani nerijetko odlučuju za pružanje usluge u privatnim poliklinikama.

Političarima koji se smjenjuju na vlasti u Tuzlanskom kantonu, ali i Federaciji BiH rješavanje stanja za dobrobit pacijenata očito nije u fokusu. U aktuelnom periodu primat stavljaju na rješavanje upravljačkih prava, u konačnici na to ko će postavljati Upravni odbor i samog direktora.

Naime, svoj udio kolača u tuzlanskom kliničkom centru pored Tuzlanskog kantona ima i Federacija BiH. Na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, donesen je Statut u kojem se federalna i kantonalna vlada navode kao osnivači UKC-a. Međusobna prava, obaveze i odgovornosti trebale su biti definisane ugovorom koji nikada nije potpisan.

Međutim, prošle godine federalna vlada je konačno ušla u upravljačku strukturu te počela proces imenovanja upravnog i nadzornog odbora. U ovoj godini je ipak nastao problem, kada je bez konsultacija sa kantonom federalna vlast smijenila stari i imenovala novi upravni odbor.

Zbog toga je prije nekoliko dana reagovala Skupština TK, koja je većinom glasova zastupnika povukla svoju saglasnost na Statut UKC-a Tuzla iz 2013. godine te je samovoljno ovlastila Vladu TK da na prijedlog Ministarstva zdravstva TK imenuje privremeni Upravni odbor ove zdravstvene ustanove.

Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)

Kantonalna skupština je usvojila i zaključke, u kojima se između ostalog navodi da to zakonodavno tijelo ne prihvata samovoljne akte o razrješenju i imenovanju Upravnog odbora UKC-a, koje je donijela Vlada FBiH i koje smatraju nezakonitim.

Također, kantonalni političari su od Vlade FBiH zatražili i pokretanje pregovora o sporazumu o vlasničkim pravima, kojim bi se definirala prava i obaveze vezane za UKC Tuzla.

U konačnici, na posljednjoj sjednici Skupština TK je preuzela kontrolu nad UKC-om Tuzla te Vladu TK ovlastila da imenuje Upravni odbor. Da li se i na koji način ovakva odluka reflektuje na pacijente pitanje je koje sa sobom nosi dva odgovora. Jedan je od predstavnika vlasti, dok drugi dolazi iz opozicije.

"Za pacijente se ništa neće promijeniti, a suprotne konstatacije opozicionih kolega se vjerovatno temelje za opravdanje onoga što radi vladajuća koalicija na nivou Federacije BiH. Sve što se do sada radilo, računajući specijalističko-konsultativnu djelatnost i operativne zahtjeve, ostaje isto. Novo je da ćemo raditi po starom Statutu UKC-a i odluku o imenovanju direktora i Upravnog odbora donosit će Ministarstvo zdravstva TK i premijer TK, a iz ugla pacijenata se ništa neće desiti. Štaviše, planiramo proširenje svoje djelatnosti", kaže šef Kluba zastupnika Stranske demokratske akcije (SDA) u Skupštini TK Šekib Umihanić.

Šekib Umihanić (Foto: A. K./Klix.ba)
Šekib Umihanić (Foto: A. K./Klix.ba)

Njegovo mišljenje ne dijeli opoziciona političarka iz Socijaldemokratske partije (SDP) Mirela Memić. Stava je da u aktuelnom pravnom sivilu se dovodi u opasnost pružanje svih usluga.

"Ovdje se gube finansijska sredstva od Vlade FBiH, a postavlja se pitanje na koji način misle realizirati ostatak tranše koja je UKC-u dodijeljena na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH. Vrlo je sporno i pitanje tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite za naše pacijente. Govorili smo o sistemskim propustima svih menadžmenta ove zdravstvene ustanove gdje nije blagovremeno razmišljano na koji način unaprijediti zaštitu pacijenata pa smo u situaciji da dugo čekamo tenderske procedure za linearni akcelerator, a sada imamo i problematiku vezano za operaciju kičme, odnosno ugradnju implantata. Bojim se da ovakvim potezima nećemo učiniti ništa bolje za naše pacijente", stava je Memić.

Mirela Memić (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirela Memić (Foto: A. K./Klix.ba)

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz Demokratske fronte (DF) kaže da je prvi puta, na način kako je to provela federalna vlada, smijenjen i imenovan privremeni Upravni odbor.

"Ovo je urađeno silom, preko koljena. Upravni odbor je ranije imenovala Vlada FBiH, tako što je UKC predložio tri člana, Vlada TK dva, a dva Vlada FBiH. Ovoga puta nije bilo nikakve koordinacije. Politički prvaci određenih subjekata iz HDZ-a, HNS-a ili HDZ-a 1990 predlagali su neke ljude. Vlada TK nije predložila nikoga, a ko može prejudicirati odluke Vlade TK", tvrdi Vujović.

Žarko Vujović (Foto: A. K./Klix.ba)
Žarko Vujović (Foto: A. K./Klix.ba)

Istog stava nije Dževad Hadžić iz SDP-a, ističući da je odluka Vlade FBiH uslijedila tek nakon što je Skupština TK 31. maja ove godine, stavila van snage odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad UKC-om Tuzla iz 2013. godine.

"Odluke Skupštine TK sa posljednje sjednice su na granici narušavanja ustavnog poretka, jer one nisu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i drugim zakonima iz ove oblasti. Niti jedan klinički centar u FBiH nema potpisan sporazum, ali po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Vlada FBiH imenuje upravni odbor. Prije je Upravni odbor UKC-a imenovala Vlada premijera Fadila Novalića. Ova odluka je odgovor na odluku Skupštine TK kada je odlučeno da se povlače iz osnivačkog prava. Ne vidim nikakv spor, jer i dalje su tu dva predstavnika Vlade TK, koja su bila i ranije te tri predstavnika UKC-a", stava je Hadžić.

Dževad Hadžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Hadžić (Foto: A. K./Klix.ba)

Iz aktuelne vlasti navode da se sve radi zbog maćehinskog odnosa vlasti sa federalnog nivoa, a kada je u pitanju UKC Tuzla. Međutim, njihovo mišljenje ne dijele opozicioni političari, navodeći da su opasne stvari u pitanju.