Zamršena situacija
62

Zakuhalo se u UKC-u Tuzla: Vladu FBiH optužuju za nezakonite radnje, vanredno zasjedala Vlada TK

A. K.
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Vlada Federacije BiH smijenila je, a zatim i imenovala nove članove Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, što je naišlo na oštre reakcije premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića. S tim u vezi danas je održana i vanredna sjednica Vlade TK.

Naime, Vlada FBiH je tokom sjednice u srijedu imenovala privremeni Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla u kojem se nalaze predsjednik Nedim Salihbegović te članovi Hajrudin Osmić, Enes Gušić, Adnan Muslimović, Dragan Piljić, Enida Nevačinović i Božo Jurić.

"Predsjednik i članovi ovo upravnog odbora imenuju se do okončanja konkursne precedore, a najviše do tri mjeseca. Prethodno je doneseno Rješenje o razrješenju Upravnog odbora ove javne zdravstvene ustanove", navedeno je u informaciji Vlade FBiH.

Međutim, na ovakav potez je reagovao premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, kazavši da je Vlada FBiH, bez ikakvog obrazloženja, najave, zvanične ili nezvanične konsultacije sa predstavnicima/organima Tuzlanskog kantona razriješila, na mandat imenovan, Upravni odbor UKC-a Tuzla.

"Demonstrirajući ovu vrstu pravnog nasilja, potpuno ignorišući institucije Tuzlanskog kantona koji je jedini upisani osnivač UKC-a u sudskom registru, počinjen je niz vjerujemo nezakonitih radnji s ciljem otimanja Univerzitetskog kliničkog centra u korist bliskih političkih struktura", kazao je Halilagić.

Vlada TK je danas na vanrednoj sjednici, zauzela stav o navedenim postupcima. Svojim zaključkom prihvatila je informaciju Ministarstva zdravstva TK o aktuelnim dešavanjima u vezi sa razrješenjem Upravnog odbora UKC-a Tuzla.

"Budući da je Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i Ustavom Tuzlanskog kantona propisano da su Federacija BiH i Tuzlanski kanton nadležni za oblast zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine grubo je prekršila svoja ustavna i zakonska ovlaštenja donoseći rješenje o razrješenju zakonito imenovanog i imenovanjem privremenog Upravnog odbora UKC-a Tuzla", ističe se u informaciji.

Kao dodatni argument povredi procedure i urušavanju ustavnog i pravnog poretka, iz kantonalne vlade kažu da stoji i činjenica da je u Sudskom registru poslovnih subjekata kao osnivač UKC-a Tuzla upisana Skupština Tuzlanski kantona.

Vlada TK u Zaključku naglašava da je Tuzlanski kanton kao jedan od suosnivača ispunjavao sve obaveze prema UKC-u Tuzla, dok FBiH nikada nije preuzela niti jednu obavezu, osim u smislu imenovanja uprave.

"Tuzlanski kanton finansira rad UKC-a putem Zavoda zdravstvenog osiguranja TK sa oko 120 miliona KM na godišnjem nivou, uz obezbjeđenje značajnih finansijskih sredstava iz budžeta Tuzlanskog kantona za nabavku potrebne medicinske opreme", navode iz Vlade TK.

Nakon dugogodišnjeg neuspjelog pozivanja Vlade FBiH na zaključenje ugovora o međusobnom regulisanju osnivačkih prava, obaveza i odgovornosti, shodno odlukama o preuzimanju osnivačkih prava, Vlada Tuzlanskog kantona je u cilju ispunjenja ove obaveze svojim zaključkom od 15. septembra 2022. godine prihvatila radnu verziju ugovora o regulisanju međusobnih prava, obaveza i odgovornosti suosnivača i proslijedila Vladi FBiH kao početnu verziju, uz poziv da se što prije pristupi zaključenju ugovora.

"Zbog izostanka bilo kakve reakcije od Vlade FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva, Skupština TK je stavila van snage odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad UKC-om Tuzla", navedeno je u informaciji.

Zaključeno je da Vlada Tuzlanskog kantona u cijelosti osporava zakonitost razrješenja imenovanog Upravnog odbora kao i zakonitost imenovanja privremenog Upravnog odbora te poziva Vladu FBiH da u roku od sedam dana organizuju zajednički sastanak na temu iznalaženja pravno utemeljenih rješenja po pitanju rada i egzistiranja UKC-a Tuzla.