Počeo policijski bunt
171

Policajci MUP-a KS: Ministre, ako ne znaš raditi, podnesi ostavku

Piše: Almir Panjeta
Pokretni bilbord na ulicama Sarajeva (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Pokretni bilbord na ulicama Sarajeva (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Nakon što ministar unutrašnjih poslova KS Muhamed Budimlić nije ispunio nijedan od zahtjeva koje mu je uputio Sindikat policije, u Sarajevu je u ponedjeljak ujutro počeo bunt policajaca. Gradom kruži pokretni bilbord sa fotografijom nove policijske uniforme, koja još nije zadužena, uz natpis "A cipela nema".
Pokretni bilbord na ulicama Sarajeva (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Pokretni bilbord na ulicama Sarajeva (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
"Ministre i premijeru, ako ne želite prihvatiti sindikat kao ravnopravnog sagovornika, podnesite ostavku! Ministre, ako ne znaš raditi, podnesi ostavku!", neke su od poruka koje se mogu čuti sa zvučnika na automobilu koji je kružio prostorima oko zgrade Kantona i policijskih stanica u Sarajevu.

"Ovo je tek prva faza protesta. Ako ne bude išlo kako treba, a nismo baš optimisti s obzirom na ministrov dosadašnji odnos, u petak ćemo se okupiti na mirnim protestima ispred Kantona. To nam je posljednja opcija, ne želimo da do nje dođe i da se brukamo, ali ako nema druge, morat ćemo i to uraditi", kazao nam je predsjednik Sindikata policije KS Nedžib Đozo. Kazao nam je kako je ministar uputio poziv za sastanak, ali da je taj poziv na kojem on "u ime Sindikata poziva članove Sindikata" farsa.

Podsjećamo, predstavnici Sindikata policije nedavno su održali pres konferenciju povodom situacije u kojoj se policija nalazi od dolaska ministra Budimlića na tu poziciju, nabavke loše policijske opreme koju još nisu ni zadužili, na sporan način usvojenog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji kantonalnog MUP-a, nepostojanja kolektivnog ugovora, pokušaja usvajanja Zakona o policiji bez konsultovanja članova Sindikata. Predstavljena je i peticija u kojoj se od 1.020 članova Sindikata, koji su učestvovali, njih 1.001 izjasnilo za smjenu ministra Budimlića. Čak 1.014 članova se izjasnilo za proteste.