Nabavljeno 1.450 pari cipela
11

Sindikalci MUP-a se nisu pojavili na sastanku sa Budimlićem

Fena
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić organizirao je danas sastanak na kojem je trebalo biti govora o aktuelnoj situaciju u MUP-u Kantona Sarajevo, međutim sastanku nisu prisustvovali predstavnici Sindikata policije niti policijski komesar iako su bili pozvani.

Već nekoliko dana Sindikat policije KS poziva ministra Budimlića da podnese ostavku iznoseći brojne zahtjeve u vezi radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa uposlenika.

Među ostalima tvrde da ministar traži smanjenje plata, što nije istina, kaže Budimlić, jer će plate prema zakonu koji je u proceduri biti uvećanje u zavisnosti od platnog razreda.

Sarajevom je u ponedjeljak kružio i kamion na kojem je bila zalijepljena poruka "A cipela nema", što je bio jedan vid protesta Sindikata policije, ali je ministar danas u izjavi za novinare kazao da je zahtjev za nabavku cipela podnesen još 16. februara 2012. godine, te da je podjela krenula tokom ove sedmice.

Ministar Budimlić naglašava da se radi o veoma kvalitetnim gojzericama, kakve nema niti jedna policijska agencija u BiH.

Uprava policije uputila je zahtjeve za nabavku 1.450 pari cipela za policijske službenike i za pripadnike MUP-a za koje je propisano da ih mogu dužiti, a nabavljene su udruženim sredstvima MUP-a i Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Sastanku koji je danas organiziran u Jedinici za specijalističku podršku prisustvovali su sekretar Ministarstva i direktorica Uprave za administracije i podršku, a ministar dodaje da ovo nije bio prvi sastanak i da nije prvi put da se predstavnici Sindikata nisu pojavili.

Važna pitanja za koja je nadležan sindikat trebala su biti na dnevnom redu a među ostalima to su pitanja plata i naknada policijskih službenika, uvjeta u kojima rade svi pripadnici Ministarstva, ali i o izmjenama procedura i propisa koja se odnose na činovanje policijskih službenika.

Budimlić je ponovio da Sindikat može zahtijevati ostavku ministra, ali od onih koji su za to nadležni, a to je Skupština Kantona Sarajevo koja je jedina ovlaštena da raspravlja o pitanjima smjene ministara u Vladi KS.

Govoreći o tome da na vrijeme nisu nabavljene nove uniforme, Budimlić naglašava da je budžet KS kasnio sa usvajanjem te da je procedura nabavke uniforme veoma složena, ali da je procedura nabavke provedena isključivo po Zakonu o nabavkama.

Tvrdeći da se radi o manipulaciji javnosti, ministar Budimlić ponavlja da zahtjevi na kojima insistira Sindikat policije nisu osnovani, dodajući da neki predstavnici Sindikata i rukovodstva policije pokušavaju da uspore nužne i sistemske promjene u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Na kraju je podcrtao da će ponovo sazvati sastanak na koji će pozvati premijera KS Fikreta Musića, kantonalnu sindikalnu organizaciju i da se u "ovu priču moraju uključiti viši nivoi i sindikalnog organiziranja i Vlade KS".