BiH
31

Budimlić: Neću podnijeti ostavku

FENA
Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić ponovio je danas u izjavi za medije da neće podnijeti ostavku na ovu poziciju, jer kako kaže, za takvo nešto nisu ispunjeni uvjeti budući da je osnova za podnošenje ostavke iskazivanje nepovjerenja skupštinskih zastupnika izabranom dužnosniku. Naveo je da koliko je upoznat policija ne izjavljuje proteste "ono što sam vidio je plaćeni kamion na kojem je zalijepljena reklama", izražavajući uvjerenje da predsjednik Sindikata policije Nedžib Đozo ne bi dobio podršku za proteste.

Podsjetio je da za sve aktivnosti Sindikata mora postojati saglasnost 75 posto članstva, pozivajući sve policijske službenike da potpišu peticiju jer oni koji je ne potpišu stavljaju se u situaciju da budu diskriminirani od onih koji su tražili potpisivanje peticije, tvrdi Budimlić.

Govoreći o zahtjevima policije Budimlić naglašava da se Sindikat poziva na smanjenje plaća što je potpuna neistina jer prema novom Zakonu o plaćama policijskim službenicima plaće će biti uvećanje u zavisnosti od platnog razreda. Komentirajući natpis na kamionu da policija cipela nema, Budimlić tvrdi da se 1.331 par cipela nalazi u magazinu i da će biti podijeljene, a uniforme su podijeljenje osim opasača i jednog para cipela.

"Niti na jedan zahtjev Sindikata da se sastanemo nisam uputio negativan odgovor, štaviše prije deset dana uputio sam zahtjev svim uposlenicima za sastanak, ali predstavnici sindikata nisu došli. Poslao sam novi zahtjev za sastanak, ali danas sam dobio dopis da predstavnici sindikata ponovo neće doći", tvrdi Budimlić. Na pitanje šta ukoliko policija stupi u generalni štrajk, Budumlić izražava nadu da do toga neće doći, ali i ako se to desi neko će morati preuzeti odgovornost za štrajk.

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su postavili pitanja ministru Budimliću u vezi s protestom pripadnika MUP-a, zastupnik BPS-a Zaim Backović kazao je da je vidio vozila koja su kružila gradom i na kojima su istaknute protestne poruke.

"Neko bi trebao izaći za govornicu i objasniti ljudima šta se ovo dešava. Vidimo vozila koja kruže gradom, a u razgovoru s našim sugrađanima dobio sam negativne komentare na novonastalu situaciju, pojasnio je Backović.

Iz zastupničkih klupa zatraženo je i da se organizuje tematska sjednica na kojoj bi se razgovaralo o situaciji u MUP-u, a u obraćanju zastupnicima kazao je da podržava održavanje sjednice na kojoj bi se razgovaralo o tome ko, šta, gdje, kako i zašto radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a.