Spremni i na proteste
0

Više od 1.000 policajaca traži smjenu ministra Budimlića

Piše: Almir Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Klix.ba)
Policajci spremni na proteste pred Vladom KS (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Sindikat policije je najavio proteste pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo ukoliko u roku od 10 dana ministar unutrašnjih poslova KS Muhamed Budimlić ne podnese ostavku, ili ne započne ozbiljnu saradnju sa Sindikatom policije Kantona Sarajevo.

"Ako ministar ne poštuje Sindikat kao jedinu legalnu i legitimnu organizaciju koja predstavlja policajce, ne želi s nama razgovarati kako bismo riješili nagomilane probleme, prema nama se ponaša ignorantski i ne pita nas ni za šta za šta nas je i po zakonu dužan pitati, onda ćemo izaći na proteste. Mi smo policija i tražimo da se poštuje zakon, najavit ćemo skup Prvoj policijskoj stanici, tražiti odobrenje, i organizirano doći pred Vladu Kantona da tražimo svoja prava", kazao je predsjednik Sindikata policije KS Nedžib Đozo na press konferenciji održanoj povodom situacije u kojoj se policija nalazi od dolaska ministra Budimlića na tu poziciju, nabavke loše policijske opreme koju još nisu ni zadužili, na sporan način usvojenog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji kantonalnog MUP-a, nepostojanja kolektivnog ugovora, pokušaja usvajanja Zakona o policiji bez konsultovanja članova Sindikata...

"Mi želimo dijalog, a ministar nije odgovorio na naše brojne dopise koje smo mu uputili. Kad je tek imenovan, u početku smo imali nekoliko sastanaka koji su se poslije pretvorili u njegove monologe, a onda nas je počeo u potpunosti ignorisati. Mi ne želimo ministra koji ne predstavlja sve uposlenike, želimo da svi uposlenici budu jednako tretirani. Poručujemo i stranci koja ga je delegirala ili da ga urazume, ili da postave novog čovjeka s kojim možemo sjesti i razgovarati kao ljudi", kazao je Đozo. Pokazao je i peticiju prikupljenu među članovima Sindikata u kojoj se od 1.020 članova, koji su učestvovali, njih 1.001 izjasnilo za smjenu ministra Budimlića. Čak 1.014 članova se izjasnilo za proteste.

Kravate od 0,50 KM plaćene 14 KM

Pored brojnih propusta, upozorio je na sve što se desilo u vezi sa nabavkom zimskih policijskih uniformi, koje su i pored toga što su na sumnjiv način nabavljene, još nezadužene.

"Policajci pet godina rade u istim uniformama i sada trebaju dobiti jedan komplet. Kako misle da policajac može oprati uniformu i u čemu da bude dok se ova suši? Pet godina policajci sami kupuju obuću", kazao je Đozo te skrenuo pažnju na sumnjive radnje oko 180 policijskih uniformi nabavljenih za specijalnu policiju, od kojih je šest, kazao je, usmjereno u Budimlićev kabinet, a 11 ih je, mimo svih pravilnika, naručeno u crnoj boji, kako bi bile dodijeljene "zaslužnima" za koje Đozo ne zna ko su.

"Policijski službenik je isključivo ovlašten da nosi policijsku uniformu. Ne znamo gdje će te uniforme završiti, ali podsjećam vas da je u sličnim opljačkan Cargo centar na Aerodromu Sarajevo. Ništa ne insinuiram, ali policija ne želi biti odgovorna ako neko te uniforme zloupotrijebi. Naručeno je 180 posebnih uniformi za policajce koji rade na posebno hladnim područjima kakva su Bjelašnica, Trnovo, prevoji, Nišićka visoravan, od kojih je šest završilo u ministrovom kabinetu. Pitam se za šta će ih oni koristiti, valjda da im ne bude hladno ako ne bude radilo grijanje", kazao je Đozo. Dodao je kako su na sve upite o uniformama od ministra dobijali isti odgovor: "Istražite!"

"I istražujemo, ipak smo policija. Dobili smo kravate koje su iz Kine, i koje koštaju pola marke. MUP ih je platio po 14 maraka! Postoji debeli federalni pravilnik koji propisuje karakteristike uniforme, mi smo košulju poslali na analizu u Sloveniju i ovih dana očekujemo rezultate", kazao je dodajući da im je jednom na upit o tome prema kojem pravilniku su nabavljene uniforme odgovoreno kako su u skladu sa uredbama Srednjobosanskog kantona (!).

Sarajevo postaje grad opasnog življenja

Pored brojnih problema, podsjetio je i na činjenicu da u Kantonu Sarajevo nedostaje 249 policajaca, koji se ne upošljavaju, te da se upošljavaju novi radnici u administraciji, umjesto da se radnici, koji zbog određenog stepena invaliditeta ne mogu raditi na terenu, preusmjere na administrativne poslove za koje su kvalificirani.

"Na policiju se puca, imamo ranjenih pripadnika, za kolegu koji je teško povrijeđen na Skenderiji ne žele isplatiti posebnu naknadu, ministar kaže da se prvo formira neka rang-lista..."

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Franjo Rener je upozorio da situacija u kojoj se nalazi policija destabilizira, kako Kanton Sarajevo, tako i cijelu Federaciju BiH.

"Sarajevo je postalo grad opasnog življenja. Policija se uvodi u politikanstvo, a MUP izbjegava dijalog sa Sindikatom policije kako bi zajedno došli do najboljih rješenja. Očekujemo od MUP-a da već danas sjednu s predstavnicima Sindikata oplicije i narednih dana riješe sve goruće probleme", kazao je Rener.