{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podržane izmjene Zakona o ličnoj karti

S
25.8.2011. u 20:15
0
6
Podržane izmjene Zakona o ličnoj karti
0
Podržane izmjene Zakona o ličnoj karti
Predstavnički dom parlamenta BiH podržao je u prvom čitanju, izmjene i dopune Zakona o ličnoj karti državljana BiH, kojim je predviđeno da nova lična karta sadrži čip sa biometrijskim podacima koji postoje i u pasošu.
Izmjenama zakona predviđen je i elektronski potpis, o čijem će se stavljanju na dokument građani dobrovoljno izjašnjavati, te mogućnost da se lična karta podigne poštanskim putem.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH u prvom čitanju, danas nije dobio entitetsku većinu iz Republike Srpske /RS/, te je upućen na naknadno usaglašavanje Kolegijumu doma.

Dom se danas izjašnjavao i o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, ali je zbog nedostatka entitetske većine, negativno mišljenje resorne komisije upućeno, također, Kolegijumu doma na dalje usaglašavanje.

Dom je usvojio Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2010. godinu, kao i Godišnju platformu o obavještajno-bezbjednosnoj politici.

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2010, nije primljen k znanju zbog nedovoljne podrške poslanika iz RS, te je proslijeđen Kolegijumu doma na dalje usaglašavanje.

Predstavnički dom usvojio je zaključak koji je predložio poslanik SDS-a Borislav Bojić da Visoko sudski i tužilačko vijeće analizira sudski proces koji se vodio protiv Rajka Savića, zbog ubistva poptredsjednika SDS-a Branislava Garića 2009., te da o tome dostavi informaciju parlamentu BiH .

Dom je usvojio Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2010. godinu, kao i zaključke Komisije za transport i komunikacije o tom pitanju.

Zaključcima je predviđeno da stari članovi Upravnog odbora BHRT-a obavljaju tu dužnost do imenovanja novih članova, najkasnije do 31. decembra 2011, a od Regulatorne agencije za komunikaciju BiH traži se da ponovo raspiše konkurs za izbor srpskog i hrvatskog člana Upravnog odbora BHRT-a.

Zaključcima komisije traži se i da se u narednom periodu održi zajednička tematska sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH o aktuelnom stanju u BHRT-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: