Sjednica Ustavnopravne komisije
0

Pozitivno mišljenje o Zakonu o ličnoj karti

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) danas je na sjednici dala pozitivno mišljenje o usklađenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U vezi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH usvojen je zaključak kojim Komisija obavještava Predstavnički dom da je razmatrala prijedlog zakona, svjesna činjenice da je jedna izmjena ovog zakona nametnuta od visokog predstavnika, a da nije potvrđena u Parlamentarnoj skupštini BiH. Zbog toga Komisija predlaže da se prije izjašnjavanja o tekstu zakona zatraži Mišljenje OHR-a o ovoj pravnoj situaciji.

Analizirajući i sublimirajući prijedloge zaključaka povodom Izvještaja o radu Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta za period od 1. januara 2010. do 31. decembra 2010., Komisija je predložila Predstavničkom domu da usvoji zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH, odnosno nadležno ministarstvo da u roku od 30 dana sačini Informaciju o stanju visokog obrazovanja u BiH i implementaciji Zakona o visokom obrazovanju, na temelju koje bi Predstavnički dom obavio raspravu.

Povodom Izvještaja Ustavnopravne komisije o održana četiri stručna savjetovanja organizirana u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH i USAID-om, usvojeni su zaključci da sekretarijat Komisije u saradnji sa Zakonodavnopravnim sektorom pripremi prijedlog izmjena i dopuna akata kojim sa tretiraju institut autentičnog tumačenja i prečišćenog teksta zakona u praksi Parlamentarne skupštine BiH.

Usvojen je i zaključak da ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i Doma naroda, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organiziraju seminar o temi: Priprema Orjentacionog plana rada Ustavnopravne komisije za 2011. i 2012. godinu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.