BiH
0

PSBiH usvojio izmjenu Zakona o carinskoj politici

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) usvojio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o carinskoj politici BiH.

Prijedlog predviđa usklađivanje odredbe o carinskom evidentiranju s odredbama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, s obzirom na to da je primjena odredbe iz člana 12. stav 2. Zakona o carinskoj politici BiH u suprotnosti sa članom 21. Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH te u suprotnosti sa članom 36. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju koji se zasniva na stvarnim potrebama proizašlim iz praktične primjene propisa vezanim uz elektronski potpis.

Ovim zakonom želi se postići usklađenost propisa s evropskim zakonodavstvom te provesti mehanizmi osiguranja poštivanja propisa.

Poslanici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti ličnih podataka. Razlog za njegovo donošenje je usklađenost Zakona s Direktivom 95146 Evropskog parlamenta o zaštiti pojedinaca pri obradi ličnih podataka te o slobodnom toku tih podataka.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH je preuzela obavezu da uskladi svoje zakonodavstvo koje se odnosi na zaštitu ličnih podataka a, s pravom zajednice i drugim evropskim i međunarodnim zakonodavstvom o privatnosti.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu, on je dobio negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku. Predstavnički dom nije usvojio negativno mišljenje te se Prijedlog vraća Komisiji.

Kako je upozorio poslanik Šefik Džaferović, Prijedlog zakona ne eliminira opasnost da državljani BiH koji žive u zemljama s kojima BiH nema zaključen bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu uzimanjem državljanstva zemlje u kojoj žive, gube državljanstvo BiH.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o sprečavanju dopinga u sportu.

Usvojeni su izvještaji o radu Odbora za žalbe građana PSBiH za 2010., o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2010. te Plan rada ovog tijela za 2011., o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju kao i Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH.

Izvještaj o radu vojnog povjerenika BiH za 2010. usvojen je u drugom krugu glasanja.

Predstavnički dom usvojio je i Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2010. kao i godišnji finansijski izvještaj ovog tijela te Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2010.

Poslanici su prihvatili prijedlog poslanika Saše Magazinovića da se, s obzirom na veliki broj zaključaka u vezi Izvještaja o radu BHRT-a, zaključci pošalju nadležnoj komisiji na sistematiziranje te je izjašnjavanje o ovoj tački odgođeno za narednu sjednicu.

Isti zaključak odgodio je i izjašnjavanje o Izvještaju o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2010. kao i izjašnjavanje o Izvještaju o radu Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta.

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH usvojili su Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH. U Izvještaju je navedeno da je većina pritužbi pristiglih u Instituciju ombudsmena iz oblasti ljudskih prava i prava radnika. Evidentirao je i da se veliki broj pritužbi odnosi na rad pravosudnog sistema.

Poslanici su primili k znanju Informaciju o Tužiteljstvu BiH bez potrebne većine te odbili prijedlog zaključka Borislava Bojića o održavanju posebne, tematske, zajedničke sjednice oba doma PSBiH .

Ovaj dom je u paketu usvojio i 15 tačaka dnevnog reda koji se odnose na davanje suglasnosti na različite sporazume.

Ovim je završena današnja sjednica Predstavničkog doma, a sljedeća će, po najavama, biti održana 25. augusta.