{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podrška ukidanju "bijelog hljeba"

S
24.2.2015. u 14:07
5
32
Podrška ukidanju "bijelog hljeba"
5
Podrška ukidanju "bijelog hljeba"
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu podržala u drugoj fazi Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se, na prijedlog Kluba poslanika SBB BiH, ukida takozvani bijeli hljeb.
Predloženom izmjenom briše se odredba Zakona prema kojoj izabrani i imenovani funkcioneri na nivou BiH imaju pravo na platu godinu dana po isteku mandata.

Komisija nije podržala amandmane Nikole Lovrinovića iz HDZ BiH kojima se ne ukida, već samo redukuje pravo izabranih i imenovanih funkcionera na jednogodišnju platu po isteku mandata.

Konačnu odluku o predloženoj izmjeni Zakona donijet će Predstavnički dom.

Članovi Komisije za finansije i budžet podržali su i Predstavničkom domu u dalju parlamentarnu proceduru uputili inicijativu poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević da se od Centralne banke BiH zatraži informacija o problemima korisnika kredita ugovorenih sa klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima i mjerama preduzetim za rješavanje ovih problema.

Pandurevićeva je kao predlagač inicijative navela da Centralna banka, između ostalog, brine o finansijskoj stabilnosti BiH, te da ima ulogu koordinatora.

"U prošlosti se Centralna banka borila sa ovakvim problemom i ne znam zašto se ne bi sada izjasnila o njemu", rekla je Pandurevićeva i dodala da se zbog problema rasta kursa švicarskog franka ubilo 20 korisnika kredita ugovorenih sa klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima.

Protiv ove inicijative bila je Dušanka Majkić iz SNSD, prema čijim riječima, ugovorni odnosi između banaka i klijenata nemaju veze sa Centralnom bankom.

"Centralnu banku niko nije pitao kada su ugovori o ovim kreditima zaključivani i svi su mogli biti svjesni rizika koji preuzimaju", naglasila je Majkićeva.

Ne sporeći potrebu da se pomogne korisnicima kredita u švicarskim francima, Majkićeva je rekla da bi bilo logičnije za rješenje pitati entitetske agencije za bankarstvo kao regulatore.

I Salko Sokolović iz SDA stava je da Centralna banka nije adresa za ovo pitanje, ali je izrazio nadu da će rasprava o ovoj inicijativi u Predstavničkom domu uputiti na adekvatno rješenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: