{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv osam osoba za ratni zločin u Hadžićima

F
30.12.2011. u 14:24
0
6
Podignuta optužnica protiv osam osoba za ratni zločin u Hadžićima
0
Podignuta optužnica protiv osam osoba za ratni zločin u Hadžićima
Tužilac Posebnog odjela za ratni zločin Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv osam državljana BiH iz općine Hadžići, zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.
Optužnica je podignuta protiv Mustafe Đelilovića (1955.), Fadila Čovića (1953.), Mirsada Šabića (1954.) zvanog ''Mirso'', Nezira Kazića (1960.), Bećira Hujića (1957.) zvanog ''Beća'', Halida Čovića (1953.), Šerifa Mešanovića (1957.) zvanog ''Šera'' i Nermina Kalembera (1969.) zvanog ''Buba'', saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

Navedene osobe su lišili slobode pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA 22. novembra ove godine u ranim jutarnjim satima, jer su osumnjičeni za učestvovanje u sistematskom udruženom zločinačkom poduhvatu i ratnim zločinima počinjenim u vremenskom periodu od maja 1992. do januara 1996. godine, za vrijeme rata u BiH, na širem području grada Sarajeva, uključujući općinu Hadžići.

Kako se navodi u optužnici, u različitom vremenskom trajanju od jednog do 1334 dana, u logoru ''Silos'' bilo je protivpravno zatvoreno najmanje 500 civila srpske nacionalnosti te najmanje 90 osoba hrvatske nacionalnosti. U prostorijama O.Š. ''9. maj'' u Pazariću bilo je protivpravno zatvoreno najmanje 140 osoba srpske nacionalnosti, a u magacinima kasarne ''Krupa'' u Zoviku bilo je protivpravno zatvoreno najmanje 150 osoba srpske nacionalnosti i najmanje 30 osoba hrvatske nacionalnosti.

Zatočeni civili su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, kao i prisiljavanju na prinudni rad.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: