{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica u predmetu Mustafa Đelilović i drugi

S
13.1.2012. u 17:33
0
2
Potvrđena optužnica u predmetu Mustafa Đelilović i drugi
0
Potvrđena optužnica u predmetu Mustafa Đelilović i drugi
Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu "Mustafa Đelilović i drugi", koja osam lica tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u objektima "Silos" u Tarčinu, Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i u magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku.
U saopštenju Suda BiH navodi se da optužnica, koja je potvrđena juče, tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za ratni zločin protiv civilnog stanovništa i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Đelilović, Fadil i Halid Čović, Šabić, Kazić, Hujić, Mešanović i Kalember, od maja 1992. do januara 1996. godine svjesno i voljno učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su planiranjem, naređivanjem, počinjenjem, podstrekavanjem, podržavanjem i pomaganjem počinili ratni zločin.

Navedena lica su 22. novembra uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, a Tužilaštvo BiH je 30. decembra podiglo optužnicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: