Sud BiH
0

Optuženi za zločine u Hadžićima negirali krivicu

Sarajevo-x.com
Pred Sudom BiH sedmorica optuženih su negirala krivicu za zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima na području općine Hadžići, dok će se optuženi Nezir Kazić naknadno izjasniti o krivici.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji, optuženi Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember su kazali kako nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, dok će se četvrtooptuženi Nezir Kazić o krivnji izjasniti nakon konsultacija sa svojim braniocem, objavio je Birn.

"Nisam kriv ni po jednoj tački optužnice", kazao je svaki od sedmorice optuženih.

Četvrtooptuženi Kazić je rekao da nije razumio optužnicu, te da nije imao vremena da se konsultuje sa svojim braniocem, nakon čega je Mira Smajlović, sutkinja za prethodno saslušanje Suda BiH, kazala da će biti zakazano drugo ročište na kojem će se optuženi izjasniti o krivici.

Svu osmoricu optuženih Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti koje su držane u logoru “Silos” u Tarčinu, te objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole “9. maj” u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne "Krupa".

Državno tužilaštvo smatra da je veliki broj civila i ratnih zarobljenika bio protivpravno zatočen u navedenim objektima, gdje su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje i prisiljavanju na prinudni rad, uz oduzimanje prava na pravično suđenje, a neke su osobe i preminule.

Prema optužnici, Mustafa Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine Hadžići i predsjednik Kriznog štaba, a kasnije Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Fadil Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i član Kriznog štaba, a Mirsad Šabić komandir Policijske stanice Pazarić.

Optuženi Nezir Kazić je, kako se navodi, bio komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH), a Bećir Hujić i Halid Čović su obavljali funkcije upravnika i zamjenika upravnika logora "Silos".

Šerif Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u "Silosu" i upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa", a Nermin Kalember stražar u "Silosu".

Optuženi se nalaze u pritvoru od 24. novembra 2011. godine.

Početak suđenja optuženima trebao bi započeti u narednih 30 ili 60 dana.