Produžen pritvor osumnjičenima za zločine u Silosu

S
Sarajevo-x.com
21.12.2011. u 17:09
0
0
Produžen pritvor osumnjičenima za zločine u Silosu
0
Produžen pritvor osumnjičenima za zločine u Silosu Sud BiH
Sud BiH produžio je pritvor osmorici osumnjičenih za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Silos”, te drugim mjestima zatočenja na području općine Hadžići.
Iz Suda BiH je saopšteno da je osumnjičenima pritvor produžen za mjesec dana i može trajati do 21. januara 2012. godine.

Prema informacija iz Suda BiH, pritvor je osumnjičenima produžen zbog postojanja bojazni da bi boravkom na slobodi mogli vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike.

Tužilaštvo BiH je predložilo da se pritvor osumnjičenima produži za dva mjeseca, dok je Odbrana predlagala da im se pritvor zamjeni mjerama zabrane.

Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember sumnjiče se za učestvovanje u zločinima na području Hadžića, Tarčina i Pazarića između 1992. i 1995. godine.

Tužilaštvo BiH smatra da je Mustafa Đelilović bio predsjednik Skupštine općine Hadžići, a istovremeno i predsjednik Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Fadil Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići, a Mirsad Šabić policajac SJB-a Hadžići.

Uz njih, za iste zločine se sumnjiče Nezir Kazić, bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Bećir Hujić, bivši upravnik logora “Silos”, Halid Čović i Šerif Mešanović, bivši zamjenici upravnika logora, te Nermin Kalember, nekadašnji stražar u istom objektu.

Osumnjičeni su uhapšeni 22. novembra ove godine, od kada se nalaze u pritvoru.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: