Zatražen pritvor osumnjičenima za zločine u Tarčinu

F
FENA
23.11.2011. u 20:44
0
14
Zatražen pritvor osumnjičenima za zločine u Tarčinu
0
Zatražen pritvor osumnjičenima za zločine u Tarčinu
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da odredi jednomjesečni pritvor osmorici osumnjičenih za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Silos” i drugim mjestima zatočenja na području općine Hadžići.
Prema Marjanu Pogačniku, tužiocu Tužilaštva BiH, pritvor je potreban zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, boraveći na slobodi, uticali na svjedoke, te da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Odbrane osmorice osumnjičenih usprotivile su se ovom prijedlogu, a Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Po nalogu Državnog tužilaštva, 22. novembra ove godine uhapšeni su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember, zbog sumnje da su učestvovali u zločinima na području Tarčina između 1992. i 1995. godine.

Tužilaštvo BiH smatra da je Mustafa Đelilović bio predsjednik Skupštine općine Hadžići, a istovremeno i predsjednik Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Fadil Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići, a Mirsad Šabić policajac SJB-a Hadžići.

Uz njih, za iste zločine se sumnjiče Nezir Kazić, bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Bećir Hujić, bivši upravnik logora “Silos”, Halid Čović i Šerif Mešanović, bivši zamjenici upravnika logora, te Nermin Kalember, nekadašnji stražar u istom objektu.

Tužilac Pogačnik kazao je da su ova osmorica osumnjičenih bili učesnici “lanca veze” koji je za cilj imao masovno, proizvoljno i sistematsko hapšenje srpskog stanovništva iz Pazarića, Hadžića i Tarčina, i njihovo zatvaranje u mjesta zatočenja u logoru “Silos” u Tarčinu, te objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole “9. maj” u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne “Krupa”.

“U ovom predmetu postoji veliki broj osumnjičenih, a njihov ratni angažman ukazuje na to da, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli bi vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike”, istakao je Pogačnik.

Odbrane osmorice osumnjičenih ocijenile su prijedlog Tužilaštva BiH “neutemeljenim” i “paušalnim” te zatražili od Suda da, umjesto pritvora, osumnjičenima odredi mjere zabrane, prenosi BIRN -Justice Report.


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: