|

Osmero uhapšenih zbog ratnih zločina nad Srbima i Hrvatima

Osmero uhapšenih zbog ratnih zločina nad Srbima i Hrvatima
0
S
Sarajevo-x.com
22.11.2011. u 09:48
16
komentara
0

dijeljenja
Osmero uhapšenih zbog ratnih zločina nad Srbima i Hrvatima
Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeno je osam osoba koje se tereti za ratne zločine na području Hadžića, a izvršeni su pretresi na sedam lokacija.
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uhapšeni su: Mustafa Đelilović (1955), Fadil Čović (1953), Mirsad Šabić (1954), Nezir Kazić (1960), Bećir Hujić (1957), Halid Čović (1953), Šerif Mešanović (1957) i Nermin Kalember (1969).

Osmorica uhapšenih su pod istragom i sumnjiči ih se da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Mustafa Đelilović se sumnjiči da je kao predsjednik Skupštine opštine Hadžići, a istovremeno i predsjednik Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, učestvovao u zločinima nad civilima hrvatske i srpske nacionalnosti.

Fadil Čović, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i Mirsad Šabić, bivši aktivni policajaca SJB-a Hadžići, također se sumnjiče za učešće u ovim zločinima, kao i Nezir Kazić, kao bivši komandant Devete brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Bećir Hujić, bivši upravnik logora Silos, Halid Čović i Šerif Mešanović, kao zamjenici upravnika logora, te Nermin Kalember, nekadašnji stražar u istom objektu, se sumnjiče da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Sve uhapšene se tereti za ratne zločine počinjenje nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti, koje su bile u protupravnom zatočenju u logoru Silos u Tarčinu te u objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole 9. maj u Pazariću, kao i u logoru u magacinima kasarne Krupa.

U tim objektima je veliki broj civila i ratnih zarobljenika bio protupravno zatvoren te su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje i prisiljavanju na prinudni rad.

Kao posljedica navedenih radnji više osoba je i smrtno stradalo, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Uporedo sa lišavanjem slobode, po nalogu Tužilaštva BiH i na temelju naredbe Suda BiH, izvršeni su i pretresi na sedam lokacija, sa ciljem pronalaženja dokumentacije i dokaznih materijala vezanih za ovaj slučaj.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode bit će tokom dana predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...