Dešavanja iz 2020.
143

Počelo suđenje policajcima optuženim za smrt Adnana Hadžagića, Pećanin iznio detalje slučaja

B. R.
Adnan Hadžagić
Adnan Hadžagić
Advokat Senad Pećanin je govorio za naš portal o okolnostima smrti Adnana Hadžagića. U ovom slučaju su trojica policajaca optuženi za krivično djelo "zlostavljanje u obavljanju službe i nanošenje teških fizičkih povreda".

Hadžagić je stradao tokom policijske potjere na području sarajevske općine Stari Grad u noći sa 30. na 31. juli 2020. godine. Bio je u automobilu u kojem su bili i Haris Zuko i Enes Kozić. U jednom trenutku su izašli iz automobila i nastavili su trčeći bježati.

Prvobitno je kao razlog Hadžagićeve smrti navedeno to da je tokom potjere pao sa zida. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je u maju ove godine podiglo optužnicu protiv sarajevskih policajaca Adnana Karamana, Kemala Hrve i Džemala Hadžiabdića, i to za krivično djelo "zlostavljanje u obavljanju službe i nanošenje teških fizičkih povreda". Hrvo je optužen da je navedeno krivično djelo počinio nad Kozićem. U međuvremenu su porodica stradalog i građani protestovali, jer su bili nezadovoljni radom institucija na ovom slučaju.

"Nismo bili obaviješteni"

Pravni zastupnik porodice Hadžagić Senad Pećanin je izjavio za Klix.ba da je pred Općinskim sudom u Sarajevu već održano jedno ročište o kojem nisu bili obaviješteni ni on kao punomoćnik porodice Hadžagić, ni članovi ove porodice, pa sa samim tim mu nisu prisustvovali. Pretres pred sudom je održan danas, a na kojem se obratio i Pećanin.

"Na današnjem pretresu sam u svojstvu punomoćnika želio sudskom vijeću ukazati na nekoliko činjenica, okolnosti, informacija poznatih porodici, a koje su vezane za samo ubistvo i istragu koju je vodilo tužilaštvo", rekao je.

Teške optužbe na račun tužilaštva i policije

Optužio je tužilaštvo i policiju da su radili na tome da se ne rasvijetle okolnosti pod kojima je stradao Adnan Hadžagić.

"Kantonalno tužilaštvo i policijski organi su mjesecima vršili veliki pritisak na porodicu ubijenog sa ciljem da nikada ne dođe do rasvijetljavanja okolnosti smrti i procesuiranja odgovornih. Na porodicu je vršen pritisak da se Adnan Hadžagić sahrani bez obdukcije, uz policijsku informaciju koja je objavljena u medijima, da je Hadžagić stradao nakon pada sa zida visokog dva metra", istakao je.

Prema Pećaninovim riječima, tužilaštvo i policija su duže od dva mjeseca vršili pritisak da se obavi sahrana bez obdukcije, čime bi bile sahranjene mogućnosti da se utvrde okolnosti njegove nasilne smrti i otkrivanje počinioca krivičnog djela. Naglasio je da je porodica bila uporna i da je odbila da se sahrani bez prethodno urađene obudkcije, za koju je naveo da je izvršena "tek 60 dana od dana ubistva".

"Obdukcija je pokazala da je potpuno neistinito, čista laž saopćenje policije da je život izgubio nakon pada sa zida visokog dva metra", dodaje.

Obrazložio je zašto misli da je tužilaštvo pokušalo, kako je izjavio, da razvodni postupak.

"Tužilaštvo je nakon toga učinilo sve da razvodni ovaj postupak. Duže od godinu dana nisu bili označeni ni osumnjičeni za ovo krivično djelo, niti su policajci suspendovani s posla, a kamoli da je bilo pritvora i drugih mjera propisanih Zakonom o krivičnom postupku, do pritiska javnosti, medija i porodice Hadžagić", podsjetio je Pećanin.

Istakao je da mu predsjednica sudskog vijeća danas nije dopustila da govori o prethodno spomenutom.

"Predsjednica sudskog vijeća mi danas, nažalost, nije dopustila da ukažem sudu na činjenice vezane za dosadašnje postupanje tužilaštva u ovom slučaju. Iz tog razloga porodica ubijenog Hadžagića se boji za sudbinu ovog postupka, s obzirom na činjenicu, način na koji je tužilaštvo pokušalo da ne procesuira odgovorne u ovom slučaju", konstatovao je.

Pitali smo ga da li mu je obrazloženo zašto mu je uskraćeno da govori o navedenom.

"Nažalost, nisam dobio obrazloženje. Nakon što mi nije dopušteno da završim započeto obraćanje i upoznam s navedenim činjenicama, sud sam upozorio da je riječ o jednoj neprihvatljivoj i nerazumljivoj odluci", ispričao je.

Sličnosti sa slučajevima "Memić" i "Dragičević"

Saglasan je da ovaj slučaj podsjeća na slučaj stradalih mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića.

"Apsolutno, paralele se same nameću. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je na jedan, usuđujem se reći, kriminalan način, kršeći sve zakonske i moralne norme, vodilo istragu, odnosno odlagalo poduzimanje onih mjera koje su predviđene njihovom nadležnošću i Zakonom o krivičnom postupku. Činili su sve da do ovog postupka ne dođe", ponovio je.

Izdvojio je još jedan, kako je kazao, primjer pritiska na porodicu Hadžagić.

"Naveo sam samo jednu, najdrastičniju mjeru pritiska na porodicu - da se tijelo sahrani bez obdukcije. Istovremeno, policajci su u automobilu, policijskim kolima danima nakon ubistva obilazili stan u kojoj živi porodica ubijenog Hadžagića. Na neki način slali su upozorenje, vršili pritisak na porodicu. Tek poslije sedam-osam dana, kako se ponavljala ta vrsta pritiska, kada se porodica obratila policiji i tužilaštvu, ti pritisci su prestali", rekao je.

Pećanin je izdvojio još jedan primjer pritiska na porodicu.

"Tužilaštvo je pritisak vršilo i, rekao bih, niskim metodama, plašući porodicu visinom troškova držanja tijela u mrtvačnici, prosekturi, znajući za izuzetno loše materijalno stanje porodice. Plašili su se da će oni morati platiti visoke troškove držanja tijela u prosekturi", naveo je.

Protumačio je to što je tužilaštvo tražilo dva obdukciona nalaza.

"Kada su dobili obdukcioni nalaz sudskog vještaka, koji nedvosmisleno upućuje na to da on nije izgubio život od posljedica bilo kakvog pada sa bilo kakvog zida, već od posljedica brutalnog premlaćivanja, onda je tužilaštvo bez znanja porodice prebacilo tijelo na drugi obdukcioni nalaz, nadajući se da bi on mogao biti različit, da bi to moglo biti opravdanje za nevođenje istrage i krivičnog postupka. Međutim, i drugi je obdukcioni nalaz je potvrdio da je smrt nastupila od posljedica nanošenja teških fizičkih povreda tupim predmetom", istakao je.

Kako je kazao Pećanin, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je tek nakon toga "shvatilo da se mora".

"Način vođenja postupka i odugovlačenje upućuju na jednu kriminalnu praksu kojom se Tužilaštvo Kantona Sarajevo služilo, ne da otkrije počinioce krivičnog djela, već da zataška ubistvo", konstatovao je.

Misli da je ovo slučaj koji bi trebao da, kako je izjavio, duboko zabrine sve građane Bosne i Hercegovine, a posebno one koji se bave stanjem u pravosuđu.