BiH
1.1k

Počelo preseljavanje ordinacija u Dom zdravlja Otoka, prvi pacijenti u narednim danima

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba (Foto: J. N./Klix.ba)
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Useljavanje zdravstvenih službi u adaptirani i rekonstruirani Dom zdravlja Novi Grad u Sarajevu počelo je proteklih dana. Na rekonstrukciju ovog objekta čekalo se četiri godine, a pacijenti su sada dobili novi moderni objekat koji će nuditi poboljšanu zdravstvenu zaštitu.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj kazala je kako se prvi pacijenti očekuju u narednim danima.

"Objekat je završen u cjelini i ostalo je okolno uređenje. Dio Odjela porodične medicine je preseljen, kao i dio Službe oftalmologije i neurologije, a počinje i preseljenje Stomatološke službe i Medicine rada. U objekat je uloženo 7,2 miliona KM, koliko su izdvojili Ministarstvo KS, Zavod zdravstvenog osiguranja KS i Općina Novi Grad Sarajevo. U narednim danima stići će i oprema za jednu službu koju donira Bosnalijek", rekla je Ademaj.

Općina Novi Grad Sarajevo ima blizu 160.000 stanovnika, a polovina ih pripada ovom domu zdravlja, što će biti veliko rasterećenje za Dom zdravlja Saraj Polje i sve ustanove u kojima su se nalazile službe ovog doma zdravlja. Bitno je istaći da će Dom zdravlja Novi grad nuditi i nove usluge u laboratorijskoj djelatnosti, specijalističko-konsultativnoj djelatnosti i neurologiji, a s ciljem da se rasterete bolnički kapaciteti.

"Dijabetološko savjetovalište će biti novina, kao i uzimanje brisa koje radi ZZO, a porodična medicina će i dalje raditi na usavršavanju. Planiramo nastaviti kontinuirane edukacije ljekara i sestara. Zahvalio bih se građanima na strpljivosti i istrajnosti da dočekaju ovako lijep objekat koji su zaslužili", kazao je direktor JU Dom zdravlja KS Fuad Husić.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić kazao je kako se Dom zdravlja Novi Grad trebao otvoriti još davno, ali da su se od 2013. godine, kada je potpisan ugovor o sufinansiranju ove tri institucije, promijenila tri premijera, tri ministra, četiri direktora ZZO KS i četiri direktora JU Dom zdravlja KS.

"Najviše se vremena izgubilo u 2015. godini kada je direktor ZZO bio Kenan Crnkić koji nije htio potpisati Ugovor o nadzoru, a poslije njega je ministrica Tanović rekla kako nemaju pravo sufinansirati kapitalne projekte. Bilo je problema i da direktor Husić nije preuzeo funkciju direktora otvorenje se još ne bi dogodilo. Bitno je da će se pacijenti sada vratiti", rekao je Efendić.

Rekonstrukcija ove ustanove počela je u januaru 2014. godine. Dom zdravlja Kumrovec je najveći objekat ove namjene u KS prema kojem gravitira 50.000 stanovnika novogradske općine. Rekonstruirani objekat ima nešto više od 8.000 metara kvadratnih korisnog prostora. Rekonstruirano je sve osim zidova - instalacije, podovi, stropovi i prozori, a urađena je i termo fasada.