BiH
68

Bolnica u Istočnom Sarajevu 2018. godine u novom ruhu sa 210 bolničkih kreveta

Piše: A. B.
Budući izgled bolnice u Istočnom Sarajevu
(Budući izgled bolnice u Istočnom Sarajevu)
Nova bolnica u Istočnom Sarajevu će biti izgrađena polovinom 2018. godine, prostirat će se na blizu 10.000 kvadratnih metara i imat će 210 bolničkih kreveta. Iz bolnice navode da će ova zdravstvena ustanova raspolagati svim medicinskim specijalističkim službama.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a su za izgradnju bolnice, koja će funkcionalno biti povezana s nedavno završenim rekonstruiranim i izgrađenim dijelom blizu 4.000 kvadratnih metara prostora, namijenjenog za ambulantni tretman pacijenata, dijagnostičke procedure i kuhinju, izdvojili 50 miliona KM.

Kada je riječ o medicinskim specijalističkim službama kojima će bolnica u Istočnom Sarajevu raspolagati, iz ove medicinske ustanove navode da će u fokusu biti uspostavljanje glavnog operacionog bloka s dvije operacione sale, porodilišta s operacionom salom i porođajnim stolovima te urgentnog bloka s operacionom salom.

"U kompleks izgradnje nove bolnice spadaju i dijagnostički centar s više od 20 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, dnevna ambulantna usluga s blizu 20 specijalističkih konsultacija, terapijska dnevna bolnica, moderna laboratorija... Dodatno će objekat imati kompletnu prateću infrastrukturu uz izgradnju infrastrukturnih sadržaja, gdje spadaju trafo-stanica, kotlovnica, kanalizacija, putna komunikacija te uređenje okoline zgrade", istakli su iz bolnice Istočno Sarajevo.

Gradnja će trajati 18 mjeseci, a razlozi koji su doveli do potrebe izgradnje nove bolnice su dotrajalost i nefunkcionalnost objekata u staroj bolnici koja je "paviljonskog" tipa sa zasebnim objektima građenim u raznim vremenskim periodima koji nisu međusobno povezani.

Zbog dotrajalosti objekata veliki su gubici na energiji potrebnoj za funkcioniranje bolnice. Objekat spada u kategoriju medicinskih uslužnih objekata sa stacionarima za boravak pacijenata i treba zadovoljiti sadašnje i buduće potrebe stanovništva Sarajevske regije.

Pored objekta nove bolnice, tu je još i spratna otvorena garaža s radioničkim, odnosno tehničkim blokom u prizemlju i upravom tehničkog bloka na posljednjoj etaži garaže.