BiH
12

Počela zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Počela je prva zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije na kojoj će biti govora o izgradnji pruge Beograd-Sarajevo i postavljanju električnog voda od 110kW između Bratunca i Ljubovije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je kazao da će se na dnevnom redu naći naknade za poplavljena područja za četiri općine na istoku BiH, ali i ekonomske teme poput povećanja vanjskotrgovinske razmjene, liberalizacije i slobode kretanja robe, ljudi i kapitala, te uklanjanja postojećih carinskih barijera.

Zvizdić i premijer Srbije Aleksandar Vučić složni su da će zajednička sjednica pomoći jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, ali i jačanju ekonomija obje države.

Ambasador BiH u Beogradu Lazar Mirkić kazao je da je zajednička sjednica vlada BiH i Srbije najznačajniji događaj u regionu koji će običnom čovjeku mnogo značiti.

Vučić je jučer podsjetio da je trgovinska razmjena između Srbije i BiH u 2014. godini bila veća za devet posto za razliku od 2013. godine, što je dokaz dobre saradnje između dviju zemalja.

"To je milijarda i 400 miliona, a u prvih šest mjeseci imamo novi rast od 9,2 posto našeg izvoza i 9,6 posto uvoza iz BiH. To su ozbiljne brojke i zbog toga BiH postaje de facto jedan od dva najznačajnija vanjskotrgovinska partnera Srbije i mislim da Srbija postaje najznačajniji partner BiH", kazao je Vučić.

U 13 sati predstavnici izvršne vlasti dviju zemalja potpisat će četiri važna sporazuma o traženju nestalih osoba, o očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti telekomunikacija i o saradnji u oblasti zaštite okoliša.